Pratite useve i na mobilnom

Pratite useve i na mobilnom

U Novom Sadu je otvoren Centar digitalne poljoprivrede. Poljoprivrednici kroz aplikaciju kontrolišu njive. Primena IT povećava konkurentnost

Poljoprivrednicima u Srbiji, od 2. oktobra, uz plug, osnovna alatka postaje i “pametni” mobilni telefon, ili računar.

Otvaranjem Centra digitalne poljoprivrede Srbije i pokretanjem besplatnog internet portala “AgroSens” na Institutu “Biosens” u Novom Sadu dobili su mogućnost da svoje njive i useve prate putem računara, ali i mobilnog telefona.

Centar je, simbolično, pravljenjem profila na internet portalu “AgroSens” i imenovanjem jedne od njiva u ataru Banatskog Velikog Sela, kod Kikinde otvorila Ana Brnabić, predsednik Vlade Srbije, koja je ocenila kako ni mnoge razvijenije zemlje nemaju ovakve mogućnosti, kakve su pružene poljoprivredicima. Srbija će, zahvaljujući Centru, takođe, biti jedina zemlja van EU koja će moći besplatno da koristi satelitske podatke satelita ove organizacije.

– “Biosens” je evropski prvak u istraživanju i razvoju, a ni mnogo naprednije zemlje nemaju ovakve centre i uslove – rekla je Brnabićeva. – Pobedili su na najzahtevnijem programu EU za istraživanje razvoj “Horizont 2020” i zahvaljujući njima, imamo sve ovo danas u Srbiji. Zahvaljujući tome Novi Sad, Vojvodina i Srbija postaju evropski centri izvrsnosti u poljoprivredi ne samo u 21. veku već i u sledećem veku.

Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine ocenio je kako u pokrajini poljoprivreda predstavlja ključnu polugu ekonomskog razvoja:

Centar koji zvanično kreće sa radom je ključni alat za pokretanje ekonomskog razvoja i poljoprivrede u celoj našoj zemlji. Ovaj centar je primer praktične primene inovativnih IT rešenja i digitalizacije, i treba da doprinese povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede, većim prinosima i boljem kvalitetu, koje ona mora da nosi u budućnosti.Sama digitalna platforma, odnosno, portal i mobilna aplikacija “AgroSens”, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike, – kako je objasnio dr Vladimir Crnojević, direktor “Biosensa”, omogućava poljoprivrednicima da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje. – Imamo satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovane meteo podatke, digitalizovane podatke o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata kao i katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu – naveo je Crnojević.

USKORO ZGRADA

Institut “Biosens” uskoro bi, kako je najavio Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, trebalo da prestane da bude “podstanar” u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

– U skladu sa politikom okupljanja oko zajedničkih projekata, pokrajinskih, republičkih i gradskih vlasti, za nekoliko meseci će početi izgradnja nove zgrade “Biosensa” u Novom Sadu – istakao je Mirović.

KOMENTARIŠI