Predao se odbegli Zoran Perić “Pampur”

Predao se odbegli Zoran Perić “Pampur”

Zoran Perić (61), zvani “Pampur”, osumnjičen za prevare oko registracije vozila u Požarevcu, vratio se iz Austrije i javio Osnovnom tužilaštvu, gde je saslušan uz prisustvo angažovanog advokata, Gorana S Petrovića, posle čega mu je određen pritvor do 30 dana, da ne bi uticao na svedoke i ponovo počinio krivično delo za koje se tereti. Kako smo saznali iz izvora bliskog istrazi, on je negirao da je počinio krivična dela za koje ga Osnovno tužilaštvo u Požarevcu sumnjiči da je sa Radivojem Tešićem (53) i Draganom Dimitrijevićem (48) sprovodio nekoliko godina unazad. Ova dvojica uhapšena su u decembru prošle godine i određen im je pritvor do 30 dana, zbog sumnje da su izvršili krivična dela prevare i falsifikovanje isprave.

foto: Agencija "Raleks"

Prema rečima našeg izvora bliskom istrazi, „Pampur“ je došao u Požarevac misleći da ga policija traži zbog toga što ga je jedna doktorka prijavila da joj ugrožava sigurnost, preteći joj da  će da je ubije i da je bio, ne malo iznenađen, zašta se, u stvari tereti. Zbog toga je angažovao advokata, Gorana S Petrovića, koji je prisustvovao njegovom saslušanju.

-Perić je negirao sve optužbe da je prevarom i falsfikatima registrujuću vozila stekao velike količine novca. On je tužiocima rekao da je prijateljima, uz proviziju, od 500 do 1. 000 dinara, omogućavao da bez čekanja i odlaska u MUP registruju svoje vozilo, i da je novac za takse davao rukovodiocima AMD“Pobeda“, koji su mu usmeno potvrđivali da su taj novac sa računa „Pobede“ prebacivali MUP-u, a neke takse su plaćali gotivinski preko pošte i nekih banaka i da su mu oni uredno davali registracione nalepnice, koji je on prosleđivao vlasnicima vozila-priča naš izvor šta je Perić izjavio na saslušanju i dodaje da sa Dimitrijevićem i Tešićem nije imao nikakvu saradnju, i da su oni, ako su radili zašta se sumnjiče, radili sami.

Perićev advokat Petrović kaže da ga je ovaj angažovao kao branioca i da se on nije sam predao policiji nego se javio tužilaštvu koje ga je saslušalo i nakon saslušanja odredilopritvor, kako ne bi uticao na svedoke.

-Moj klijent je negirao navode optužbe i predložio je dosta svedoka da se saslušaju,koji će da  potvrde da on nije vršio krivična dela za koje se tereti. Saslušanja tih svedoka zakazani su za četvrtak i petak-kaže Perićev advokat.

U međuvremenu, Radivoju Tešiću, koji se branio ćutanjem, produžen je pritvor za još 30 dana, dok je Dimitrijević pušten da se brani sa slobode, jer više nije bilo razloga za produženje pritvora.osnovno tuzilastvo u pozarevcu

Oni su vozačima obećavali registraciju bez obavljanja tehničkog pregleda i bez odlaska u policiju, što je mnoge privuklo, kako bi uštedeli vreme, a neki da bi izbegavali popravku vozila. Prevaru su vršili tako što su uplaćivali minimalne sume u budžet Srbije, a onda dopisivali nule ili nisu ništa uplaćivali, već su falsifikovali pečate banaka i pošte, i njima overavali uplatnice.  Nabavili su i lažni pečat Gradske uprave, kojim su overavali ovlašćenja za registraciju.

Sada se u istrazi proverava umešanost osiguravajuće kuće “Pobeda” i službenika sa odeljenja za registracije vozila, kao i nekoliko firmi koje obavljaju tehničke preglede vozila da bi  se utvrdila, eventualna,  njihova umešanost. Policija je do sada sprovela kontrolu za više stotina vozila registrovanih u 2016. godini, a sada se ide unazad, jer se ovakva prevara sprovodila godinama. Za sada, šteta naneta budžetu Srbije iznosi tri miliona dinara, a na kraju istrage, biće mnogo veća. Vlasnici vozila čija lažna registracija još nije istekla, ponovo plaćaju za nju da im se ne bi oduzele tablice, a nanetu štetu moći će da potražuju u parnici.

Bogatstvo

Prvoosumnjičeni Zoran Perić poslovima registracije bavi se već 20 godina. Za to vreme, stekao je više nekretnina i živeo na visokoj nozi. Sad se tek saznalo kako je tako nešto mogao sebi da priušti.

Nadležnost

Ukoliko se na kraju istrage ispostavi da je budžet Srbije oštećen za veliku sumu, slučaj će preuzeti Više javno tužilaštvo. Ako se utvrdi da je ovaj recept prevare primenjivan i u drugim mestima u Srbiji, to će značiti da se radi o organizovanom kriminalu, pa će tada biti nadležan Specijalni sud.

1 KOMENTAR

  1. “Sad se tek saznalo kako je tako nešto mogao sebi da priušti.”??? Ma daj bre… To su svi, ali baš SVI znali ali niko im ništa nije mogao jer su povezani i s policijom i sudovima… Svašta. Sad je neko izgubio leđa, i naravno da se polako odmotava sve to, ali da ne bude posle opet ništa. Ništa to ne vredi ako se ne oduzima ta imovina stečana tim načinom, sve drugo je zamagljivanje ili klasična predizborna akcija.. Već više puta viđeno.

KOMENTARIŠI