Predavanje na temu bezbednosti dece na internetu održano u Malom Crniću

Predavanje na temu bezbednosti dece na internetu održano u Malom Crniću

Prepoznajući značaj edukacije na temu bezbednosti dece na internetu, početkom marta opština Malo Crniće organizovala je za osnovce predavanja na ovu temu. Svim učenicima od petog do osmog razreda sve četiri osnovne škole na teritoriji Malog Crnića predavanja je održala Katarina Jonev Ćiraković, edukator na temu bezbednosti dece i mladih na internetu i društvenim mrežama koja je održala više od 200 predavanja u 17 gradova širom Srbije i autor knjige ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’.

-Zahvaljujem se opštini Malo Crniće i predsedniku Mališi Antonijeviću što su prepoznali značaj edukacije o bezbednom ponašanju na internetu i društvenim mrežama. Zaštita dece i mladih na internetu jedan je od prioriteta u oblasti bezbednosti, kako na svetskom nivou, tako u Srbiji. Svedoci smo da iz dana u dan raste broj internet predatora i opasnosti koje vrebaju mlade sa globalne mreže. Važno je i informisati decu i mlade o postupcima koji se smatraju nedoličnim i nedopustivim na internetu, koje sadržaje ne smeju da objavljivljuju i zbog čega sve mogu da snose posledice – rekla je Katarina Jonev Ćiraković i dodala: -Bilo je veliko zadovoljstvo održati predavanja svim učenicima od petog do osmog razreda u Malom Crniću. Ukupno je održano osam predavanja na kojima su prisustvovali i nastavnici, pedagozi i psiholozi svake škole. Deca su odlično reagovala i učestovala na interaktivnim predavanjima. Samo kontinuiranom i pravilnom edukacijom mladima možemo da pomognemo kako da izbegnu greške u ponašanju na internetu kao i da im pomognemo da razviju zdrave sajber identitete.

Јedan od najvećih problema sa kojima se osnovci suočavaju je i internet zavisnost i internet vršnjačko nasilje, na šta je na predavanjima posebno obraćena pažnja.

-Jedan od načina da zaštitimo decu na internetu, jeste da im objasnimo i pomognemo da stvore naviku da ne prihvataju zahteve za prijateljstvo i praćenje na društvenim mrežama od osoba koje ne poznaju ili od onih koje znaju površno, samo iz viđenja. Ako decu od malih nogu učimo da ne komuniciraju sa nepoznatim ljudima na ulici, onda moramo da im objasnimo da ne komuniciraju sa nepoznatim ljudima na društvenim mrežama. Bitno je naglasiti da internet nasilje, koje uključuje slanje poruka uznemirujućeg sadržaja, širenje uvredljivih komentara, vređanje i uznemiravanje – ne sme da se zataškava. Bilo da dete trpi nasilje ili posmatra, a ne učestvuje u njemu – dužno je da prijavi jer takvo ponašanje nije dopustivo, i mora se na vreme sankcionisati.

Predsednik opštine Mališa Antonijević, koji je i lično prisustvovao predavanjima održanim u OŠ ,,Moše Pijade’’ istakao je da edukacija o bezbednost dece na internetu neophodna.

Odgovorni smo za svako dete u našoj opštini i da deci obezbedimo mirno i spokojno detinjstvo. Virtuelni svet je postao sastavni deo života dece i neophodno je da znaju kako da postanu i ostanu sigurna na internetu stoga smo rešili da organizujemo predavanja u svim školama na teritoriji opštine Malo Crniće.

KOMENTARIŠI