Predavanje o apsolutnom znanju u Kostolcu

Predavanje o apsolutnom znanju u Kostolcu

Foto: Bbilioteka Kostolac

Veoma zanimljivo i edukativno predavanje na temu: “Apsolutno znanje nije dato čoveku” koje je održano u petak, 24. septembra u Biblioteci u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac, privuklo je brojne posetioce. O granicama ljudske spoznaje, o znanju i kako njime ovladati, o tome šta nauka danas zna koliko čovek uopšte može da razume svet oko sebe govorio je Slobodan Bubnjević, teorijski fizičar, novinar i pisac, zaposlen na Institutu za fiziku u Beogradu. Razgovor sa njim vodila je Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik, rukovodilac Ogranka u Kostolcu.

Predavanju su prisustovali i učenici starijih razreda Osnovne škole “Jovan Cvijić” i Tehničke škole sa domom učenika “Nikola Tesla” iz Kostolca, zajedno sa svojim nastavnicima.

Biografija predavača

Slobodan Bubnjević. Novinar. Pisac. Rođen 1978. u Rijeci u Hrvatskoj. Po obrazovanju je fizičar istraživač, ali se profesionalno bavi pisanjem i naučnim novinarstvom. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu. Diplomirao je teorijsku i eksperimentalnu fiziku na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Stanuje u Pančevu, sa suprugom D. M. i kćerkama Katarinom i Irinom.
Urednik i su-osnivač inicijative Nauka kroz priče.

Šef komunikacija na Institutu za fiziku u Beogradu i koordinator za medije CERN-a u Srbiji.

Osnivač i glavni i odgovorni urednik časopisa Elementi u periodu od 2015. do 2017. godine.

Radio kao koordinator Sektora za štampanu, internet i video produkciju u Centru za pomociju nauke, u periodu od 2011. do 2017. godine. Osnovao portal Elementarijum i vodio brojne CPN projekte. Pokretač i urednik programa CPN tribina.

Novinar nezavisnog nedeljnika Vreme od 2003. godine.

Uređivao i elektronski časopis za književnost Male novine, a piše i za Politiku, National Geographic Srbija, B92 i druge beogradske medije.

Objavio je zbirku priča Strah od promaje (KRR, 2013).

Objavio je zbirku priča Perturbacije i druge nevolje (Narodna knjiga, 2005).

Do sada je napisao osam radio-drama: ”Embrio” (2003), ”Fisioni fragmenti Pavla Savića” (2004), ”Lov na Čarlsa Darvina” (2004), ”Sile Ruđera Boškovića” (2005), “Usud” (2005), “Tesla i Pupin, rezonancije” (2006), “1300 kaplara” (2007) i “Atanasije Stojkovič” (2008) koje su sve emitovane na programima Radio Beograda.

Objavljivao je priče u više književnih časopisa u regionu, a nekoliko njegovih priča i drama je osvojilo literarne nagrade.

Član Srpskog književnog društva od 2015. godine.

Od jula 2021. radi kao urednik Klima101 elektronskog časopisa za podizanje svesti i edukaciju stanovništva o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena.

KOMENTARIŠI