Predavanje povodom osamstogodišnjice autokefalije Srpske pravoslavne crkve u Kostolcu

Predavanje povodom osamstogodišnjice autokefalije Srpske pravoslavne crkve u Kostolcu

Ove godine je pred nama veoma važan jubilej – osamstogodišnjica autokefalije Srpske pravoslavne crkve. Najstarija srpska institucija uspostavljena je 1219. godine delovanjem Svetog Save i kralja Stefana Prvovenčanog.

Srpska crkva je tokom vekova jačala, ali je i doživljavala periode progona, ukidanja i ponovnih obnavljanja. Imala je sudbinu sličnu svom narodu. U čast obeležavanja ovog jubileja, Biblioteka u Kostolcu, Odeljenje Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac, pozvala je u goste poznatog i veoma cenjenog istoričara Dejana Ristića, koji je 10. aprila održao veoma zanimljivo i edukativno predavanje pod nazivom: „Od Svetog Save do Svetog Pavla Srpskog“: osamsto godina autokefalije i osam vekova neprekinute molitve.

Dejan Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Obavljao je dužnost upravnika Narodne biblioteke Srbije, zatim državnog sekretara za kulturu, kao i brojne druge u Vladi Republike Srbije.

Foto: Biblioteka Kostolac

Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja.

Autor je većeg broja naučnih radova i knjiga među kojima se posebno izdvaja ,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941.”.

Učesnik je brojnih međunarodnih stručnih i naučnih skupova. Pohađao je specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokausta kao stipendista britanske i izraelske vlade.

Inicijator je i koordinator više projekata realizovanih pod pokroviteljstvom Uneskoa.

Tokom rada u Narodnoj biblioteci Srbije posebnu pažnju posvetio je zaštiti i obogaćivanju nacionalnog fonda, stručnom radu, izdavačkoj delatnosti, kao i unapređenju međunarodne bibliotečke saradnje. Uspostavio je model nacionalne biblioteke kao multifunkcionalne ustanove kulture.

Narodna biblioteka Srbije u tom razdoblju dobila je čitav niz visokih odličja i priznanja.
Uspostavio je Nacionalni dan knjige.

Utemeljio je Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik.

Osnovao je Fondaciju Narodne biblioteke Srbije.

Inicirao je i sproveo zakonsku proceduru za uvođenje akademskog obaveznog primerka.

Dobitnik je brojnih priznanja.

KOMENTARIŠI