U Narodnoj biblioteci Ilija M. Petrović Požarevac, 23. januara 2018. godine predstavljen je dokumentarni film Anite Panić Gospođe u najboljim godinama. Kao dugogodišnji televizijski autor i dokumentarista, Anita Panić je ideju za film dobila posle baletskog opusa Gospođe koreografa Aleksandra Ilića, koji je bio deo međunarodnog projekta “One night show”.

Direktor fotografije je Slobodan Grče, a montažer Mirjana Mitrović.

Film je nagrađen specijalnom nagradom na Međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma Jahorina film festival 2017. godine, za doprinos ženama trećeg doba u pronalaženju novih ciljeva u životu.

Ovo je uzbudljiva filmska priča o osam dama „zlatnom dobu jeseni života“, koje su svojom energijom, vitalnošću i šarmom, pokazale da život uvek ima novi početak. One su se ostvarile na profesionalnom i porodičnom planu, ali isto tako voze rolere, vežbaju tai či, idu na jogu i milongu, penju se na najviše planinske vrhove, pišu poeziju, bave se fotografijom, a na kraju se prijavljuju i na audiciju za jedan baletski projekat. Pre toga, nijedna od njih nije imala nikakvo iskustvo na sceni.

Okom kamere filmska ekipa je tri godine pratila ove dame u zrelim godinama (najstarija učesnica ima 83 godine, a najmlađa 61 godinu) kako naporno i vredno vežbaju u baletskoj sali i zabeležila kratke segmente iz života svake od njih. Gospođe povezuje zajednički imenitelj: radost života uprkos svemu, borbenost i znatiželja.

Pored Anite Panić, gošća Biblioteke je bila jedna od junakinja dokumentarnog filma Nada Kecman.

KOMENTARIŠI