Časopis za književnost, umetnost i kulturu „Stig“ br. 120 i 121. u izdanju Centra za kulturu opštine Malo Crniće, predstavljen je u čitaonici biblioteke „Srboljub Mitić, simbolično nazvanoj „Osam nijansi plave“.

Zanimljivim performansom, početak programa označile su Danijela Božičković Radulović, direktorka Biblioteke i Antileta Živković.

Glavni i odgovorni urednik Časopisa, Milisav Milenković, govorio je o značaju časopisa „Stig“, kao trajnoj vrednosti pisane reči, koja se neguje na prostoru malocrnićke opštine.

„Časopis „Stig“ je već zakoračio u 49. godinu trajanja. Prvi broj, svetlost dana je ugledao decembra 1970. godine. Zahvaljujući entuzijazmu, velikom trudu i zalaganju članova redakcije, uz nesebičnu pomoć i podršku predsednika Opštine, Mališe Antonijevića; predsednice SO-e, Goranke Stević i zamenika predsednika Opštine, Gorana Dačića, časopis „Stig“ sada izlazi četiri puta godišnje. Svaki broj je simbolično vezan za godišnja doba….“, rekao je Milisav Milenković.

O tekstovima objavljenim u rubrikama: Poezija, Proza, Stiški književni krug, Putopisi, Osvrti, Prikazi, Etno teme i Izdanci, govorile su Antileta Živković, Slavica Jovanović i Danijela B. Radulović, članice redakcije časopisa „Stig“. Kvalitet i sadržajnost objavljenih tekstova, dokazuju sami autori: Dragan Jovanović Danilov, Đoko Stojčić, Milan Lukić, Vesna Radović, Miodrag Jakšić, Dragoljub Acković, Zorka Knežević, Oliver Stokić, Slavoljub Stojadinović, Rade M. Obradović, Slavica Jovanović, Golub Jašović, Milisav Milenković, Milivoje Pavlović, Ljubisav Grujić- Gruja, Ena Mirković i dr. Posebno osveženje su pesnici iz Bugarske: Atanas Zvezdinov, Roza Bojanova, Dmitar Hristov, Bojan Angelov, Tanja Popova, kao i pesnikinje sa Međunarodnih susreta pesnika u Beogradu: Keti Buzukova i Elena Buevič.

Objavljene tekstove čitali su autori: Zorka Stojanović, Slađana Stošić, Željko Svetomirović, Oliver Stokić, Dragan Radosavljević i Katarina Mutatović.

Prisutnima se na kraju obratila direktorka Centra za kulturu, Bebica Milovanović:

Centar za kulturu jeste izdavač časopisa „Stig“, ali bez podrške lokalne samouprave i dobrog rada uredništva, kao i zainteresovanosti pisaca da svoje radove objave baš u našem Časopisu, teško da bi se radovali njegovom četrdesetdevetogodišnjem trajanju. Kao i prošle godine, Ministarstvo za kulturu i informisanje je odobrilo 150.000,00 dinara ne samo za štampanje, nego i za digitalizaciju, tako da je već nekoliko brojeva u elektronskoj formi postavljeno, na sajt Centra za kulturu…..“, rekla je Bebica Milovanović.

KOMENTARIŠI