PODELI

Viminacijum fest pod nazivom „Mitovi stari i novi“ održaće se od 24. do 30. juna 2019. godine u prostoru Arheloškog parka Viminacijum. Predstave se igraju u amfiteatru, Limes parku i kompleksu Domus.

Druga godina Festivala otpočeće 24. juna u amfiteatru, Arheloškog parka Viminacijum koncertom Radeta Šerbedžije i Zapadnog kolodvora.

Prva predstava na festivalu igra se 25. juna u Domusu, a gledaocima će se predstaviti glumci pozorišta „Ulyssis“ Teatra sa Briona i Zagrebačkog kazališta mladih koji će odigrati Euripidovu starogrčku tragediju „Bakhe“, u režiji Lenke Udovički.

Državno mađarsko pozorište iz Temišvara gostuje 26. juna u limesu, sa Šekspirovim „Sonetom 66“, u režiji Kokana Mladenovića.

Po motivima romana „Na Drini Ćuprija“, istoimena predstava igra se 27. juna u amfiteatru. Nastupa Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, a režiser je ponovo Kokan Mladenović.

U Limesu, 28. juna gostuje Slovensko narodno gledališče sa dramskom operom „Devojčica sa žicama“, u režiji Marjana Nećaka.

Bitef Teatar sa predstavom „M.I.R.A.“, u režiji Andraša Urbana nastupa u Domusu, 29. juna.

U čast nagrađenih, 30. juna u Limesu još jedna Euripidova tragedija „Žene iz Troje“, u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara. Predstavu je režirao Nebojša Bradić.

Na konferenciji za medije je predstavljen program, a novinarima se obratio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić koji je istakao da je ovaj festival drugačiji od ostalih i da je novina ne samo za požarevačku publiku već i za sve goste. Bojan Ilić istakao je da je Požarevac grad sa velikom pozorišnom tradicijom i da ima dva festivala profesionalnih, i dva festivala amaterskih pozorišta.

„Organizacija ovakvog projekta je veoma zahtevna, ali sam siguran da će sve proteći u najboljem redu i da će se i glumci i publika osećati prijatno“, zaključio je predsednik SG Požarevca Bojan Ilić.

„Festival prevazilazi značaj i Požarevca i Viminacijuma i polako dobija daleko širu međunarodnu dimenziju, rekao je Miomir Korać, rukovodilac projekta „Viminacium park“.

„Ovim festivalom promovišu se pozorišne vrednosti, ističe se značaj grada Požarevca, jačaju institucije kulture i razvija umetnički život grada“, rekao je Nestorović.

Prvih 300 kompleta karata koštaće 2.500 dinara, a inače koncert Radeta Šerbedžije je 1.000, a karte za sve predstave su po 500 dinara. Obezbeđen je autobus koji će tokom festivala prevoziti publiku. Polazak je u 19:30 časova ispred Hotela „Dunav“, potrebno je samo pokazati ulaznicu. Program počinje od 21 sat.

KOMENTARIŠI