Foto: Urban City / B.P.

Na konferenciji za medije koja je održana u Gradskom zdanju predstavljen je projekat ,,Razvoj romskog preduzetništva u funkciji održivog zapošljavanja Roma i Romkinja“, u okviru koga je raspisan konkurs za subvencije za kupovinu opreme, za započinjanje poslovanja i za postojeće privredne subjekte.

Projekat je predstavila menadžerka Danijela Tufegdžić koja je istakla da Grad već treći put dobija sredstva od Nemačke vlade za realizaciju projekata u okviru Programa ,,Inicijativa za inkluziju’’:

„Projekat realizujemo uz podršku Nemačke razvojne saradnje odnosno GIZ, a na lokalu uz pomoć naših partnerskih organizacija URBO i RUŽ. Cilj ovog projekta jeste unapređenje položaja marginalizovanih grupa na teritoji Grada, posebno povratnika po sporazumu o readmisiji Republike Srbije. Osmislili smo niz aktivnosti koje će s jedne strane direktno uposliti pripadnike pomenute grupe, a s druge strane ojačati njihovu konkurentnost na tržištu rada. S obzurom da danas akcenat treba da bude na subvencijama, i na ovaj način smo želeli da podsetimo zainteresovane korisnike da do 25. februara mogu konkurisati za ovu vrstu pomoći ukoliko žele.“ Osobe koje imaju nameru da započnu svoje poslovanje, a koji su nezaposleni, mogu dobiti opremu u vrednosti do 3.000 evra u dinarskoj protiv vrednosti, dok postojeći privredni subjekti mogu konkurisati za paket opreme u vrednosti do 2.500 evra, s tim što će imati obavezu da zaposle jednu osobu. Ove godine postojeći privredni subjekti mogu konkurisati i za više od jednog paketa opreme, s tim što za svaki paket opreme moraju uposliti po jednu osobu“.

Vladimir Petrović član tima ispred Udruženja roma Braničevskog okruga je pozdravio još jedan ovakav projekat koji za cilj ima pomoć pri zapošljavanju ne samo pripadnika romske populacije već i drugih teže zapošljivih kategorija. On je istakao da zahvaljujući ovom projektu 80 lica trenutno ima svoj posao.

Radojka Morina iz organizacije „Ruž“ iz Kostolca istakla je da ovakvi projekti su dobri za zapošljavanje Roma i Romkinja navodeći da u Kostolcu postoji nekoliko primera kako su lica otvorila svoje firme i tako našli posao za sebe.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti u samim udruženjima ili preko njihovih zvaničnih veb stranica.

KOMENTARIŠI