Na redovnoj konferenciji za medije Gradskog odbora Srpske napredne stranke Požarevac predstavljeni su rad Saveta za ravnopravnost polova Skupštine grada Požarevca i Saveta za brigu o starim licima.

O radu Savetu za ravnopravnost polova govorila je članica saveta Ivana Gavrlilović koja je istakla čitav niz akcija, tribina i obeležavanja datuma kao što je kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Svetski dan prevremeno rođenih beba… Savet je organizovao akcije podele novogodišnjih paketića, zatim poklone za organizacije Osmi dan, Udruženju osoba obolelih od cerebralne paralize zatim u saradnji sa Savetom za brigu o starim licima podeljeni su prigodni pokloni za udruženja penzionera sa teritorije Grada Požarevca. Grad Požarevac je sproveo i dva proejkta u saradnji sa savetom a to su „Unapređenje upošljivosti žena koje žive u ruralnim područjima Grada Požarevca“, ovaj projekat je finansiran od strane UN WOMEN programa. Cilj projekta je smanjenje nezaposlenoti među ženskom populacijom, na kraju projekta uručeno je 20 biznis planova za polaznice projekta. Drugi projekat se odnosio na unapređenje mera populcione politike koji je sproveden u saradnji sa ministartvom bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku. Ove godine je Požarevac pristupio pokretu 3+, kojim se omogućava porodicama sa troje i više dece da ostvare popuste u prodajnim objektima, ustanovama, javnim preduzećima i drugim organizacijama koje su se priključile ovoj akciji. Gavrilovićeva se zahvalila svim privednim subjektima koji su se priključili pokretu 3+. Savet je takođe dao predlog da deca samohranih roditelja plaćaju 50 odsto od ukupne cene vrtića koji je usvojen na prošloj sednici Skupštine grada Požarevca. Članica saveta se zahvalila na velikoj pomoći i razumevanju predsedniku Skupštine grada Požarevca Bojanu Iliću, gradonačelniku Banetuz Spasoviću i zameniku gradonačelnika Saši Pavloviću.

Zoltan Vaštag predsednik Saveta za brigu o starim licima je rekao na ovoj konferenciji za medije da je Savet bio izuzetno aktivan i da je glavni cilj poboljšanje statusa i položaja starih lica. Dobijena su sredstva u iznosu od 4 miliona dinara za projekat za Dnevni boravak za stara lica, lokacija za Dnevni boravak treba da bude na potezu Rasadnik sever. On očekuje da Dnevni boravak bude izgrađen u naredne dve godine a da uskoro bude izgrađen i Dom za stara lica kako naši sugrađani ne bi morali da idu u domove u druge gradove. Savet je održao i čitav niz akcija koji su bili namenjeni poboljšanju zdravstene zaštite starih lica, bile su akcije merenja krvnog pritiska, šećera i pregleda lekara opšte prakse do sada je oko 400 lica pregledano ali Vaštag očekuje da se taj broj poveća. Organizovano je sportsko takmičenje „Zabranjeno starenje“ na kome je učestvovalo 12 ekipa iz čitavog Braničevskog okruga, a organizovane su i druge sportske aktivnosti. Pokrenuto je i pitanje poboljšanja i proširenja rada Narodne kuhinje ka starim licima, uvođenje povlastica za gradski prevoz što je lokalna samouprava već preduzela, pružanje besplatne pravne pomoći koja može da se ostvari u gradskoj upravi. Zoltan Vaštag je rekao da je dosta toga urađeno na poboljšanju položaja starih lica ali da će se naredne godine to još više poboljšati.

KOMENTARIŠI