Predstavljena nova knjiga Svetlane Perišić „Život u oluji“

Predstavljena nova knjiga Svetlane Perišić „Život u oluji“

U biblioteci „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću, čitalačkoj publici predstavljena je nova knjiga Svetlane Perišić „Život u oluji“ u izdanju IK „Čuvarnik“ – Požarevac.

Svetlana Perišić iz Smoljinca je pesnikinja, o kojoj se ne mora pisati i govoriti. Njeni stihovi je tako verno predstavljaju i slikaju život žene, koja živi za porodicu, Stig, plodne njive i poeziju. Zbirka poezije „Život u oluji“ je njena četvrta knjiga, kojom se ponosi ne samo ona, nego svi prisutni. Nije iznenađenje, da se na jednoj ovakvoj promociji u publici nađe i prvi čovek opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević, koji je pažljivo pratio program. Uz Svetlanu Perišić bili su članovi porodice, rođaci, prijatelji, komšije, pesnici…

Prisutne goste, pozdravila je direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“, Danijela Božičković Radulović, koja je i recenzent knjige:
„…Svetlana u svojoj Duši, kao u kovčežiću sa zlatnicima, čuva i neguje sve ono što za nju predstavlja dragocenost. Blago je na sigurnom, a ona postupa u skladu sa onim što zemlja i život zahtevaju od nje. Stalno u pokretu. Dok radi, ruke su uposlene, a misao leti, širi krila, odlazi visoko, u nepoznate predele. A onda, Svetlana obriše znoj sa čela, nasmeje se sebi i životu i prihvati se za papir i olovku. Tad bujica stihova nezaustavljivo izlazi iz njene tople Duše. Reči, nežne i blage, reči lekovite, reči čovečne, reči koje su pune muzike, ritma, i tananih niti slojevitih i dubokih. Čitajući ili slušajući njene stihove, ne možeš a da ne pomisliš- ona je rođeni pesnik, to je njen smisao postojanja na ovoj planeti. Da, ali ona je i supruga i majka i baka. I prijatelj. Žena. I čovek. U svemu časna i iskrena. U tome je njena veličina…“, rekla je Danijela Božičković Radulović.

O poeziji i poetskom radu Svetlane Perišić, govorila je i Ana Dudaš, poznata književnica iz Malog Crnića:

„…Ljubav je ta potka sa kojom ona učvršćuje i razmnožava jedinstvo ljudi, koju ona širi u svom najdubljem sjaju. Širi u visine nebne, da bi temelji trajanja bili čvršći, manje ranjivi da se ne stope sa prolaznošću. Da iznikle lepote traju u ljudskim dušama, zarad što pravednijeg i što bogougodnijeg ljudskog trajanja, jer poetesa Svetlena nikad ne dozvoljava sebi da izneveri optimistički senzibilitet, ma kakve je oluje vitlale…“, rekla je Ana Dudaš.

Prisutnima se obratio i Siniša Ristić, književnik iz Požarevca, recenzent i izdavač knjige „Život u oluji“ Svetlane Perišić.

„…Koa, japanski pisac dobio je Nobelovu nagradu. Odmah po saznanju poslao je sestru i ženu na groblje da jave i mrtvima a ne samo živima da je upravo on dobitnik najprestižnijeg svetskog književnog priznanja na svetu. Evo u prilici smo da nešto slično čini i stiška poetesa Svetlana Perišić uz ogradu da ona javlja samo živima da je objavila svoju četvrtu knjigu „Život u oluji“. Pored već najveće pesnikinje sa sela i o selu Milene Jovović iz Dobrače u okolini Kragujevca i Svetlana Perišić iz prelepog srbijanskog stiškog vilajeta ceo svoj život bez ostatka posvetila je sa iskonskom punoćom duše i srca poeziji,lepoti uma i duha. Ona je rođeni pesnik i uz tu odrednicu nema više ni reč da se doda. Njeni poetski darovi nisu samo u najlepšem smislu rustikalni, zavičajno sveži. Pitorskni, stihovi zaokruženih vizija nego i više od toga molitva duše za sve ljude, Jer, jedino pesmom može se izbeći prolaznost svih dobara, mladosti i života. Svako ko je čitao ili će čitati stihove Svetlane Perišić imaće udruženo osećanje, lepog, korisnog i plemenitog i uvek će biti na božanskom izvoru rajske prijatnosti…“, rekao je Siniša Ristić.Stihove iz zbirke pesama Svetlane Perišić, govorile su Danijela Božičković Radulović, Antileta Živković, kao i Mitrović Miroslav.

KOMENTARIŠI