Foto: Pixabay

Dejvid Žoliker ili kako su ga zvali u njegovom sjajnom bendu „De La Soul“, Trugoy the Dove, preminuo je u 54 godini.

Njegovu smrt je u nedelju potvrdio publicista grupe Toni Ferguson, koji nije naveo uzrok, niti bilo kakve dodatne detalje o tome gde ili kada je njegov prijatelj umro. Poslednjih godina Dejvid je otvoreno razgovarao o borbi sa kongestivnom srčanom insuficijencijom, i snimio pesmu i spot u kojoj se bavi ovim problemom „Royalty Capes“.

Mnogi su primetili njegovo odsustvo sa ovogodišnjih Gremija, na kojima je upriličena proslava 50 godina Hip Hopa kao muzike i kulture.

De La Soul se proslavio albumom „3 Feet High and Rising“ 1989. godine. Članovi grupe su bili momci s Long Ajlenda i publici su se predstavili pesmom koja je postala apsolutni hit – „Me, Myself and I“. Odlikovala ih je melodičnost pesama i hipi stav i energija po čemu su se razlikovali od tvrđih političkih parola savremenika kao i gagnsta repa kao žanra koji je tad sticao sve više poklonika.

De La Soul je izdao albume „Buhloone Mindstate“ (1993), „Stakes Is High“ (1996), „Art Official Intelligence: Mosaic Thump“ (2000), „AOI: Bionix“ (2001), „The Grind Date“ (2004), „Plug 1 & Plug 2 Present“, „And the Anonymous Nobody“… (2016).

Do šire publike u novom veku su došli saradnjom sa bendom Gorillaz na pesmama „Feel Good Inc“ i „Superfast Jellyfish“.

 

KOMENTARIŠI