Foto: YT Balašević / screenshot

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je tokom lečenja od kovida 19 u Kliničkom centru Vojvodina, potvrđeno je RTS-u.

Podsetimo, Balašević je pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se lečio od upale pluća.

Lekari su preuzeli sve neophodne mere lečenja, ali do poboljšanja nije dolazilo, prenosi Blic. Danas popodne mu se stanje dodatno pogoršalo usled ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

Višesatni napori lekara KCV, na žalost, nisu urodili plodom i Balašević je preminuo tri meseca pre 68. rođendana.

Ćerka Beba potvrdila je ove navode, jedva izustivši krhkim glasom “Da…” Nakon toga ona nije imala više snage da priča…

Najpoznatiji hitovi su “Ringišpil”, “Devojka sa “Čardaš” nogama”, “Svirajte mi jesen stiže dunjo moja”, “Ne lomite mi bagrenje”,…

U pesmi “Slovenska” Balašević je govorio o smrti: Ako umrem mlad Posadi mi na grobu samo ružmarin Ne dozvoli tad Da naprave od toga tužni treći čin – glase stihovi.

Balašević je prodao stotine hiljada nosača zvuka. Njegove pesme zauvek će ostati u srcima njegove verne publike.

Lepa protina kći” , “Bože, Bože”, “Neki novi klinci”, “Duet” sa preminulim Kemalom Montenom, “Odlazi cirkus iz našeg malog grada”… Balašević je imao čak 150 rasprodatih koncerata u Sava Centru, stajalo se u redovima, satima za karte…

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolenec, iz Rasinje kod Koprivnice u današnjoj Hrvatskoj. Po pisanju hrvatskog magazina „Moljac”, Balaševićev deda Đoka se prezivao Balašev, ali je 1941. godine, za vreme Drugog svetskog rata, iz straha „da će ga Mađari pomađariti” dodao nastavak „ić”, karakterističan za srpska prezimena.To se zaista desilo, ali ranije – oko 1935. godine, kako piše u “Službenim novinama Kraljevine Jugoslavije”.

Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima.

KOMENTARIŠI