Foto: Pixabay

Savremenik i prijatelj Džimija Hendriksa preminuo je u 78. godini od posledica teške bakterijske infekcije.

Jedan od ljudi koji su definisali sviranje električne gitare u rok muzici, Džef Bek, preminuo je u Engleskoj u 78. godini, objavljeno je na njegovoj Tviter stranici.

Kao razlog navode se komplikacije nastale zbog bakterijskog meningitisa.

Bek je bio aktivan na muzičkoj sceni, a nedavno je bio na turneji sa glumcem Džonijem Depom, takođe gitaristom.

Džef Bek je stekao slavu tokom šezdesetih godina prošlog veka kada je u Jardbersima zamenio Erika Kleptona. U bendu je svirao sa Džimijem Pejdžom, koji ga je i preporučio.

Posle toga je oformio Džef bend, u kojem je pevao Rod Stjuart, a gitaru je svirao Roni Vud.

Bek je odbio da u Rolingstonsima zameni Brajana Džonsa, a Nik Mejson iz Pink Flojda izjavio je da su ga hteli kao zamenu za originalnog gitaristu Sida Bereta, ali nisu imali petlje da ga pitaju pa je u bend došao njihov prijatelj Dejvid Gilmor.

Legendarno je Bekovo druženje sa Džimijem Hendriksom, koji je Beka uvažavao kao jednog od najboljih gitarista krajem šezdesetih.

Njegov stil sviranja menjao se tokom karijere, smatra se začetnikom korišćenja distorzije u rok muzici, kao i sviranja bez trzalice, sa prstima na dugmetu za pojačavanje i vibrato-viljušci čime je dobijao do tada nečuven zvuk.

Imao je uspeha sa solo pločama tokom sedamdesetih, ali je veći deo karijere svirao sa drugim muzičarima i u takozvanom „supergrupama“.

Pamtićemo ga i po legendarnoj sceni iz filma „Uvećanje“ (Blow up) Mikelanđela Antonionija u kojoj lomi gitaru, nezadovoljan kvarom na pojačalu tokom svirke sa Jardberdsima.

KOMENTARIŠI