Preminuo Lane Gutović

Preminuo Lane Gutović

Poznati glumac Lane Gutović preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji, potvrđeno je Tanjugu u Narodnom pozorištu. Gutović je bio jedan od najdarovitijih i najsvestranijih glumaca na ovim prostorima, a mnogi likovi kojima je na televiziji, pozorištu i filmu udahnuo život stekli su kultni status.

Gutović je od prošle nedelje bio na odeljenju intenzivne nege na VMA, a kada mu se stanje pogoršalo, priključen je na respirator.

Prema pisanju medija, Gutović se pre prijavljivanja u bolnicu danima osećao loše.

Milan Lane Gutović rođen je 11. avgusta 1946, u beogradskom naselju Umka. Fakultet dramskih umetnosti završio je 1967. godine pod vođstvom legendarnog Bojana Stupice.

Klasići su mu bili Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Tanasije Uzunović, Đurđija Cvetić.

Prvi angažman bio mu je u Jugoslovenskom dramskom pozorišu, a prvak drame Narodnog pozorišta postao je 2006. godine.

Ostvario je veliki broj pozorišnih uloga u predstavama: Kad su cvetale tikve, Buba u uhu, Za kim zvono zvoni, Pučina, Narodni poslanik, Otelo, Putujuće pozorište Šopalović, Rodoljupci, Lažni car Šćepan Mali, Ko se boji Virdžinije Vulf i mnogim drugim.

Osmislio je i svoj Kabare, koji je stekao veliku popularnost i igrao ga je širom sveta.

Šojić, Dragoslav i pustolov

Na filmu se prvi put pojavio 1968. godine u filmu Bekstva u režiji Radoša Novakovića. Prva glavna uloga pripala mu je 1979. godine u filmu Miće Miloševića – Drugarčine.

Dve godine kasnije Milošević ga je angažovao u Laf u srcu, u kojoj je igrao epizodnu ulogu Srećka Šojića.

Siniša i Ljiljana Pavić, koji su napisali scenario, vrlo brzo odlučuju da prošire njegovu ulogu, pa već naredne godine izlazi Tesna koža, u kojoj je Gutovićev Srećko Šojić glavni lik pored Simićevog Dimitrija Pantića.

Film je doživeo ogromnu popularnost, a snimljena su tri nastavka.

Glumio je još u ostvarenjima Erogena zona, Debeli i mršavi, Crna Marija, Majstor i Šampita, Špijun na štiklama, Uslovna sloboda i Sedam i po.

Na televiziji je počeo da glumi 1971. godine i to u seriji Siniše Pavića – Diplomci. Bio je i Đankarlo Moti u Boljem životu.

Iako ne najveća, po mnogima omiljena Gutovićeva uloga bio je lik Dragoslava u Otvorenim vratima.

Deca ga se sećaju ga avanuturistu u safari odelu iz serije Pustolov. Više od 400 puta je ponovio ovu ulogu.

Popularnost Srećka Šojića prelila se sa filma na serije, a Gutović je od 2006. do 2011. godine glumio Šojića u Beloj lađi.

Iza sebe je ostavio suprugu Biljanu i troje dece – ćerku Milicu i sinove Janka i Spasoja.

KOMENTARIŠI