Preminuo Ljubiša Samardžić

Preminuo Ljubiša Samardžić

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, reditelj i producent Ljubiša Samardžić preminuo je nakon teške bolesti u 81. godini života, javljaju beogradski mediji.

U decembru 2016. godine, Samardžić je primljen u Klinički centar Srbije, gde je imao operaciju na mozgu, nakon čega je pušten na kućno lečenje.

Ljubiša Samardžić je rođen u Skoplju 1936. u porodici rudara. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Glumio je u nekoliko desetina filmova – Valter brani SarajevoBombašiPartizanska eskadrilaSutjeskaLjubavni život Budimira TrajkovićaMoj tata na određeno vremeTri karte za Holivud.

Ostao je nezaboravan po ulogama u TV serijama Vruć vetar, u kojoj je igrao čuvenog Borivoja Šurdilovića Šurdu, Policajcu sa petlovog brda, 

Režirao je filmove Jesen stiže, Dunjo mojaNebeska udicaMiris kiše na Balkanu.

Za film Jutro, gde tumači lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen jeZlatnim lavom na festivalu u Veneciji 1967.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine. Legat je predstavljen javnosti 27. februara 2016. godine.

Nadimak mu je bio Smoki.

KOMENTARIŠI