Foto: RawPixel // CC0

S obzirom da su nam razne sfere života od učenja i obavljanja posla, preko informisanja, poručivanja hrane i potrepština za domaćinstvo do konzumiranja kulture, umetnosti i zabave prešle na online, brz kućni internet je obavezna stavka.

 Kako da protok interneta bude što brži, a da ga istovremeno koristimo bezbedno? Kada kažemo brži ne mislimo da je moguće učiniti da brzina interneta bude veća od propisane u paketu. Mislimo na aktivnosti koje možemo da sprovedemo i učinimo sve što je u našoj moći da WiFi signal radi bez ometanja, kao i da se uverimo u ispravnost mreže, ali i našeg laptopa ili desktop računara.

 Donosimo vam male trikove i savete kako da ubrzate internet u svojoj kući, koristite njegov maksimalan kapacitet i pritom izbegnete moguće rizike.

WiFi ruter mora biti na adekvatnom mestu

Iako vam možda ne deluje kao da je ova stavka od presudnog značaja, položaj rutera je veoma važan. Ne sme postojati fizička prepreka između rutera i računara, jer će u suprotnom signal biti slab. Stoga vam preporučujemo da ruter postavite na zgodno mesto što bliže laptopu ili računaru, da ga ne držite u ormaru ili komodi, kao i da između rutera i računara ne postoje barijere u vidu zidova, plakara, itd.

Sve zavisi od broja antena i uređaja, ali i vrste konekcije

Brzina protoka zavisi od više parametara – WiFi standard, širina kanala, jačina signala, broj antena na klijent-uređaju kao i na ruteru, količina RF smetnji na frekventnom opsegu mreže, količina mreža u blizini. Osim toga, na maksimalnu iskorišćenost WiFi signala utiče i brzina procesora u laptopu ili desktop računaru, zatim način povezivanja WiFi čipa sa procesorom, protokol za prenos podataka, modulacije itd.

 Broj antena kod WiFi signala je jako važan, pa proizvođači rutera stavljaju sve više antena na svoje rutere. No, jednako je važno i koliko antena ima na prijemnom uređaju. Osim toga, broj uređaja u blizini je od izuzetne važnosti i može uticati na povremene prekide. Optički internet kao što je Telenor optički internet je za sada opcija koja ima najviše prednosti u poređenju sa kablovskim internetom i ADSL-om: nisku latenciju, stabilnu konekciju i simetričan protok (upload i download su jednake brzine). Zahvaljujući optičkom kablu, protok podataka je stabilan i bez kašnjenja.

Zaključajte WiFi mrežu

Zašto je važno da zaključate svoju WiFi mrežu? Ukoliko mreža nije zaključana, već otvorena, svako može da koristi Vaš WiFi zbog čega će on raditi sporije. Osim trošenja vaših megabajta, tu je i bezbednosni faktor – postoji rizik da se nađete na meti hakera koji mogu zloupotrebiti vaše podatke i/ili pristupiti nekom važnom sajtu sa vaše mreže.

 Potrebno je da upotrebite jaku lozinku koja sadrži mala i velika slova, brojeve i simbole i nema veze sa vašim ličnim podacima (imenima, datumima i sl.) Lozinku nemojte davati nepoznatim licima, a ako je dajete gostima, prijateljima i komšijama, nakon toga što su koristili vaš WiFi promenite lozinku.

Izmerite brzinu interneta

Kada u Gugl pretraživač ukucate: “speed test” i potom pokrenete opciju: “Run speed test”, na taj način ćete izmeriti brzinu kako za download, tako i za upload. Da biste bili sigurni, izmerite brzinu interneta i kada je vaš laptop povezan preko WiFi konekcije i preko kabla, a potom uporedite rezultate merenja.

 Za online sastanke i video pozive, strimovanje filmova i utakmica, igranje igrica online bez ometanja najefikasniji je optički internet. Ovakav internet je dostupan kod domaćih provajdera, na primer u ponudi pod nazivom Hipernet i obezbeđuje protok i do 1 Gb u sekundi.

Redovno ažurirajte sistem

Koliko puta vam se pojavila poruka da ažurirate operativni sistem i vi ste je ignorisali? Da, vi ste možda trenutno zadovoljni postojećim sistemom i svim njegovim opcijama, ali postoji razlog zašto vam se nudi nova i unapređena verzija. Kliknite na update i time ćete ne samo ukloniti zastarele opcije, već otkloniti i “bagove” ali i povećati bezbednost i zaštitu od raznih rizika. Vaš računar neće biti ranjiv i moći ćete da surfujete bez bojazni da ćete pokupiti neki zaraženi softver.

 Osim toga, potreban vam je i antivirus alat. Antivirus programi su uglavnom ili jeftini ili potpuno besplatni, a bićete bez brige da nećete naneti štetu svom računaru kakve god sadržaje pretraživali i “skidali.”

 Pridržavajući se ovih saveta, uradićete sve što je do vas da internet protok bude brz i bez greške, a korisničko iskustvo najkvalitetnije i najbezbednije moguće. Ukoliko i dalje postoji problem sa brzinom interneta, obratite se svom internet provajderu ili servisu za računare s obzirom da je moguće da je krivac za spor internet vaš kompjuter.

KOMENTARIŠI