Presečen podvodni kabl, 22 zemlje ostale bez interneta

Presečen podvodni kabl, 22 zemlje ostale bez interneta

Prekid je pokazao koliko je ranjiv svetski internet prilikom jednostavnog sečenja kabla, kao i da se oko 97 odsto svih međunarodnih podataka prenosi takvim kablovima

Podvodni kabl dugačak 17.000 kilometara, a koji povezuje 22 države od Francuske do Južne Afrike, presečen je 30. marta, zbog čega su stanovnici Sijera Leonea i Mauritanije delimično, odnosno potpuno izgubili pristup internetu.

Tim problemom bili su pogođeni i Obala Slonovače, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja, Gvineja Bisao, Liberija, Gambija i Benin, navodi „Din“, firma za internet infastrukturu u vlasništvu kompanije „Orakl“, prenosi Biznis insajder.

Kako je navedeno, nije poznato kako je došlo do toga da kabl bude presečen, ali se sugeriše da je izgleda vlada Sijera Leonea potpuno ukinula internet stanovništvu u noći između 31. marta i prvog aprila u pokušaju da utiče na izbore koje su tamo održani.

Najznačajniji i najduži prekid zabeležen je u Mauritaniji, gde je totalni prekid interneta trajao skoro 48 sati, nakon čega je veza delimično obnovljena, navedeno je na blogu firme „Orakl Din“.

Prekid je pokazao koliko je ranjiv svetski internet prilikom jednostavnog sečenja kabla, kao i da se oko 97 odsto svih međunarodnih podataka prenosi takvim kablovima.

Britanske i američke obaveštajne službe upozorile su da je veoma malo učinjeno na zaštiti kablova.

KOMENTARIŠI