Prestižno priznanje “Dunavski cvet” za opštinu Veliko Gradište

Prestižno priznanje “Dunavski cvet” za opštinu Veliko Gradište

Ovaj značajan regionalni skup okupio je 600 učesnika, a kako se čulo u uvodnom obraćanju eksperta za evorpske politike i proces proširenja EU, Zakerijaha Smajića, cilj je, između ostalog, i da se slabijima pomaže i da se oni izjednače sa boljima

Na 7. Dunavskom biznis forumu, otvorenom 13. novembra u Novom Sadu, predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, primio je prestižno priznanje “Dunavski cvet“ za angažman na unapređenju  regionalne saradnje u Podunavlju.

U radu Foruma, posvećenom Dunavskoj strategiji i ulozi biznisa u njenoj implementaciji, učestvuju vodeće ličnosti iz oblasti biznisa, nauke, kulture i medija, kao i predstavnici politike, diplomatije i javnog života iz 14 zemalja Podunavlja i regiona – Nemačke, Austrije, Češke, Sloivačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine i Srbije. Na Plenarnoj sednici, ovom prilikom su, liderima u razvoju uručena priznanja “Dunavski cvet“.

Ovaj značajan regionalni skup okupio je 600 učesnika, a kako se čulo u uvodnom obraćanju eksperta za evorpske politike i proces proširenja EU, Zakerijaha Smajića, cilj je, između ostalog, i da se slabijima pomaže i da se oni izjednače sa boljima. Ujedno, istaknut je veliki značaj izvršnog direktora Dunavskog biznis foruma, Vlade Markanovića, koji je među retkima prepoznao potencijal Dunava i čitavog regiona.

Mega projekat Evropske unije, prema kojoj je i Srbija strateški opredeljena, predstavio je Radovan Pejanović, predsednik programskog odbora 7. Dunavskog biznis foruma i naglasio značaj izrade sveobuhvatne strategije za razvoj podunavskog regiona i njegov ekonomski, politički, geopolitički , ekološki, naučnoobrazovni i kulturni aspekt.On je, takođe, istakao da su transport i logistika velika šansa Srbije.

Predsednik skupštine Privredne komore Srbije, Miloš Nenezić, naglasio je da projekat obuhvata 14 zemalja – 10 kroz koje protiče Dunav i četiri socio-ekonomski vezane za njega. On je dodao i da Dunav prolazi kroz najveći broj zemalja po čemu je na prvom mestu na svetu, a od 588 kilometara koji protiču kroz Srbiju, naše učešće je nedovoljno. Nenezić je naglasio i da je potrebno da se uključimo preko nosioca projekata kako bismo omogućili omladini da radi ovde te da će poboljšanje privredne saradnje sa zemljama u regionu dovesti i do boljeg životnog standarda.

“Neophodno je naći mehanizam da se svemu pristupio na integrisani način.“, naveo je dr Miroslav Vesković, koordinator za naučnu podršku  u okviru Dunavske strategije u Briselu, govoreći o međusektorskom pristupu kroz izgradnju individualnih i institucionalnih kapaciteta. On je kao bitne odrednice strategije naveo sektorski razvoj, razvoj kapaciteta, multidisciplinarnost i vlasništvo regiona za zajedništvom institucija i građana.

O značaju koridora “Istok“ za Srbiju i region govorio je Nenad Čolović, zahvalivši se predsedniku opštine Veliko Gradište koji je podržao ovaj projekat.

Jedan od najuspešnijih Srba iz Temišvara, istaknuti privrednik i vlasnik više firmi  koji već decenijama pomaže razvoju privredne saradnje između Rumunije i Srbije, Javor Radovanković, akcenat je stavio na nezaobilaznu ulogu radnika i investitora: “Bitni su ljudi, drugo je sve priča i teorija!“ što je bio i jedan od zaključaka sednice. “Najvažnije je povezivanje civilnog i javnog sektora, a ovaj forum je primer.“, rekao je Radovanković.

Sedmi Dunavski biznis forum održava se 13. i 14. novembra na Novosadskom sajmu i Privrednoj komori Vojvodine, organizatori su Media Invent, Institut evropskih regiona iz Salzburga i Privredna komora Vojvodine.

KOMENTARIŠI