Prevaranti ponovo dele kolač sa Hilandara koji rešava sve muke

Prevaranti ponovo dele kolač sa Hilandara koji rešava sve muke

Zbog zloupotrebe imena Hilandar u datom slučaju, manastir se oglasio po tom pitanju.

Prevaranti ili neka tajna sekta ponovo dele lažno testo “hilandarskog kolača”, tvrdeći da je blagosloven u Hilandaru. Ne puštajte ih preko praga, možda vam “tipuju” stan.

“Hilandarski kolač” ponovo se, “pojavio” u okolini Požarevca, ali i u Beogradu i Novom Sadu. Pripadnici verovatno neke sekte ili slične organizacije poklanjaju komade testa, navodno s Hilandara, a svaka domaćica koja od toga napravi hleb, dužna je da deo testa i deo svog pečenog kolača odvoji i prosledi sledećoj.

Uz testo, čija priprema traje čak deset dana, ide i uputstvo o spremanju kolača, kao i poruka da se testo peče jednom u životu, i da donosi sreću porodici i ispunjava želje.

Sveštena lica ukazuje da je sve kao lanac pisama koji je nekada bio u “modi”, a pozadina je mračna i čudna. Cilj je da se skrene pažnja sa prave duhovnosti, pa se “hilandarski kolač”, a tako nešto u pravoslavlju ne postoji, nudi umesto srpskog slavskog ili pričesti, prenosi “Treće Oko”.

Ovaj kolač se pojavio prvi put tokom NATO agresije, a lakoverne domaćice uzimale su ovo testo i od njega mesile hleb koji su slale vojnicima na Kosovu.

Na sajtu hilandar.org još od 2010. godine stoji obaveštenje Jerođakona Dositeja Hilandarca “Istina o tzv. “Hilandarskom kolaču” u kojem piše:

“Poslednjih godina u Srbiji se širi takozvani” Hilandarski kolač “ili” Hilandarski kvasac “. Zbog zloupotrebe imena Hilandar u datom slučaju, neophodno je da se manastir Hilandar oglasi po tom pitanju.

Devedesetih godina prošloga veka delio se kvasac za kolač pod imenom “Amiški kolač prijateljstva”, a 1999. godine pod imenom “Ostroški hleb ljubavi”. Takođe 2003. godine ponavlja se ista prevara pod imenom “Hleb prijateljstva iz Hilandara”. U poslednje vreme ponovo u Srbiji počinje da kruži kvasac za tzv. “Hilandarski kolač”.

U manastiru Hilandaru postoji pekara i u njoj se peče običan hleb, uglavnom polubeli ili crni hleb. Tokom mešenja hleba se koristi kupovni suvi kvasac u pakovanjima od po pola kilograma, koji se uglavnom nabavlja u Srbiji. Dakle, ne postoji nikakav “Hilandarski kvasac”. Znači, tokom mešenja hleba u Hilandaru kao sastojci za hleb se koriste: brašno, voda, so i običan kupovni kvasac, ponekad se smesa obogati semenkama nekih biljaka.

Nikada se u pravljanju hleba u Hilandaru ne koristi mleko i jaja.

Osim što se radi o prevari naroda kada je u pitanju “Hilandarski kolač”, veoma zabrinjava i sam proces pravljanja tog kolača, koji predstavlja čitav ritual. Sam proces spravljanja tog kolača traje 10 dana, uz korišćenje mleka i jaja. To naročito pravoslavni hrišćani treba da imaju u vidu, jer se spravljanjem i korišćenjem tog “mrsnog” kolača u vreme Crkvom ustanovljenih postova, narušava post!

Verovanje da spravljanje ovog “Hilandarskog kolača” i širenje dalje tog testa ili kvasca donosi sreću onima koji ga prave je čisto sujeverje i besmislica. Naziv “Hilandarski kvasac” ili “Hilandarski kolač” nema nikakve veze sa manastirom Hilandarom, niti to potiče iz manastira Hilandara.

Molimo pravoslavne hrišćane da ne primaju “Hilandarski kvasac” i da ne prave tzv. “Hilandarski kolač” i da tako spreče širenje zloupotrebe naše velike svetinje Manastira Hilandara. ”

 

 

KOMENTARIŠI