Prezentacija vrlo očekivanog ajfona 12, prvog Eplovog pametnog telefona sa tehnologijom 5G, očekuje se 15. septembra, prema, kao i uvek, misterioznoj najavi te kalifornijske firme i glasinama među stručnjacima.

“Događaj Epla, pridružite nam se! Direktno iz Epl Parka, 15. septembra u 10.00 (17.00 GMT)”, navodi se na vebsajtu tog tehnološkog giganta.

Epl, u skladu sa svojom marketinškom strategijom zasnovanom na neizvesnosti, ništa više nije otkrio, ali kompanija već godinama predstavlja svoje nove modele na jesen. Analitičar Iv de Vedbuš je napisao da Epl i njegovi azijski snabdevači očekuju veću tražnju za veliki model od 17 centimetara, što navodi na očekivanje da će ajfon 12 biti telefon ove decenije.

Po tom analitičaru, američka kompanija bi mogla da proda više od 75 miliona telefona. Ocenio je da bi više od trećine od 950 miliona ajfona koliko ih je u upotrebi u svetu, odnosno 350 miliona komada, moglo da bude zamenjeno novijim modelom već narednih meseci.

Ključni argument će biti mogućnost korišćenja ultrabrzih veza 5G, u vreme kad se aparati te nove generacije mobilnih telefona već nude u Južnoj Koreji i u Kini. Dva lidera u sektoru, južnokrejski Samsung i kineski Huavej, već su izbacili više modela sa 5G.

Uprkos trgovinskim i političkim tenzijama sa SAD, De Vedbuš ocenjuje da je kinesko tržište i dalje presudno za Epl, i da bi moglo da se očekuje skok tražnje u Indiji.

“Ajfon 12 predstavlja novi ciklus za firmu (Tima) Kuka, najznačajniji od ajfona 6 u 2014. godini. On će otvoriti novo poglavlje u rastu Epla uprkos tome što su današnje prilike manje povoljne za potrošnju”, rekao je taj analitičar.

KOMENTARIŠI