Pripejd broj u Srbiji samo uz ličnu kartu

Pripejd broj u Srbiji samo uz ličnu kartu

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Zakon o elektronskim komunikacijama predviđa obaveznu registraciju svih korisnika mobilne telefonije.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o elektronskim komunikacijama radi unapređenja poslovnih uslova u Srbiji i podsticanja investicija, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT).

Predlog zakona predviđa i obavezu registracije pripejd korisnika mobilne telefonije, što će, kako se navodi, povećati sigurnost građana koji će imati mogućnost da ovu registraciju obave i onlajn na jednostavan način i izbegnu čekanje u redovima, prenela je agencija Beta.

Zbog brojnih zloupotreba srpske bezbednosne službe su još 2013. godine pokrenule inicijativu da se SIM kartice kupuju uz ličnu kartu. Pripejd kartice u prometu su više od dvadeset godina, a prvi put kada je ovo zakonsko rešenje predloženo u Srbiji je bilo više pripejd nego postpejd korisnika (onih koji imaju potpisan ugovor sa operaterom). Tada je od ukupnog broja korisnika mobilne telefonije u Srbiji, 59 odsto bilo pripejd korisnika.

Još onda je predloženo da se pri kupovini takozvanih pripejd kartica (za telefoniranje „na dopunu”) uvede obaveza evidentiranja kupca. Iako kod operatera i sada nije moguće kupiti bilo koju karticu bez identifikacije, građani u trafikama to mogu da urade bez problema i pokazivanja lične karte. Ideja je da se napravi jedinstvena baza podataka korisnika mobilnih brojeva, što do sada nije bio slučaj.

U većini evropskih zemalja odavno je nemoguće kupiti ove kartice bez ličnih dokumenata. Strani turisti čak su u obavezi da pri kupovini lokalne pripejd kartice pokažu putnu ispravu i registruju kod prodavca, odnosno nije moguće aktivirati SIM karticu bez podataka iz pasoša.

Ipak, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti još 2017. godine, prilikom rasprave o registraciji svih pretplatnika, istakao je da je sa stanovišta zaštite podataka o ličnosti najbitnije to da se pripejd kartice pri trenutnom stanju stvari ne kupuju samo kod ovlašćenih operatera već su dostupne na velikom broju prodajnih mesta koja nisu ni u kakvoj vezi sa operaterima. Distribucijom pripejd kartica u najvećoj meri bave se prodavci u trgovinama, trafikama i sl. Poverenik je smatrao da ta lica ne mogu imati pravo da legitimišu kupce pripejd kartica i da čuvaju i obrađuju njihove podatke. U tom smislu sugerisano je kako je nužno predvideti da poslove registracije pripejd korisnika mogu da obavljaju samo lica obučena o pravilima zaštite podataka o ličnosti.

Predlog ovog zakona u skladu je sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacijama (KOD) i dodatno unapređuje zaštitu građana, navodi se u saopštenju. Neke od novina koje donosi taj zakon jesu i obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku, omogućavanje uslova operaterima da pravičnije i efikasnije dele postojeću infrastrukturu radi kvalitetnije i raznovrsnije usluge krajnjim korisnicima. To će, kako je navedeno u saopštenju, uticati i na povećanje dostupnosti usluga interneta, fiksne i mobilne telefonije, kao i televizije u manjim mestima i selima.

KOMENTARIŠI