Pripremni poljoprivredni radovi za nastupajuću sezonu

Pripremni poljoprivredni radovi za nastupajuću sezonu

Iako uglavnom vlada mišljenje da je februar mesec odmora, za prave zaljubljenike u poljoprivrednu proizvodnju ovo je pravo vreme za izvođenje pripremnih radova kako bi nastupajuća sezona bila što plodotvornija i uspešnija.

Prema rečima Maška Tomića, inženjera poljoprivrede kancelarije za poljoprivredu opštine Žagubica, druga polovina februara je pravi momenat za početak radova u svim segmentima poljoprivrede.

U voćarstvu, pored ostalog, treba iskoristiti vreme i za obavezno krečenje stabala, što predstavlja još jedan vid zaštite i sve to treba uraditi do momenta kretanja vegetacije, ističu stručnjaci. Polovina februara meseca je pravo vreme i za pripremne radove u ratarstvu, odn.prihranu azotnim đubrivom u količini 1-2kg po aru, za sve ozime useve.

U ovom periodu valjalo bi pripremiti i plastenike za nastupajuću biljnu proizvodnju, kako bi užitak u omiljenom, zdravom, povrću, nadohvat ruke, od ranog proleća pa sve do kasne jeseni bio što veći.

A za sve poljoprivrednike opštine Žagubica, lokalna samouprava će i ove godine organizovati prevoz na najveći skup agrara na ovim prostorima, koji će pod kupolama novosadskog sajma biti održan od 13.do 19.maja.

Maško Tomić, iz kancelarije za poljoprivredu opštine Žagubica, obavestio je sve zainteresovane da će i ove godine, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, moći da posete Poljoprivreni sajam, upoznaju se sa novinama kada je poljorpivredna proizvodnja u pitanju i sagledaju ovogodišnju ponudu.

 

KOMENTARIŠI