Foto: Urban City

Požarevljani su danas, nakon kiše koja je pala u jutarnjim satima, na svojim automobilima zatekli prašinu i prljava stakla, te mnogima nije jasno o čemu se zapravo radi.

Mnogima palo na pamet da je u pitanju takozvana “saharska prašina” koja dolazi iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što padne na tlo. Ona je obično crvene, ali i žućkaste boje, te se poklapa sa prizorom koji su Požarevljani zatekli.

Foto: Urban City

Meteorolog Đorđe Đurić tvrdi da svi podaci ukazuju da su čestice zatečene jutros u stvari pesak iz Sahare i da se njegovo strujanje može primetiti duž centralnog Balkana.

– Pre nekoliko dana iznad severnih predela Alžira formirao se ciklon koji se premeštao ka centralnom Mediteranu i već dva dana on besni iznad centralnog Balkana, Italije, Francuske, ali i iznad naše zemlje. Njegov položaj je takav da u prednjem delu uslovljava snažno južno strujanje sa severa Afrike, preko Mediterana, balkanskih ostrva pa sve do centralne Evrope. To južno strujanje je uslovilo da čestice dođu i do naše zemlje pa se tako stvorila prašina – ističe meteorolog.

On dodaje da će ovaj problem već sutra da nestane, a da je ova pojava potpuno normalna te građani ne moraju da brinu.

– Pojava “prljave kiše” dešava se skoro svake godine kada zima prođe. Ipak ovaj južni vetar će sutra oslabiti i nakon dva dana nastupiće severni vetar. Ono što je najvažnije “saharski pesak” nema posledice na ljude i potpuno je normalna pojava – ističe Đurić.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI