Produžen rok za prijavu na EU PRO Plus javni poziv

Produžen rok za prijavu na EU PRO Plus javni poziv

Javni poziv EU PRO Plus programa za predloge projekata koji treba da doprinesu unapređenju socijalnih usluga u 99 lokalnih samouprava iz dva regiona Šumadije i zapadne Srbije* i Južne i istočne Srbije produžen je do 7. marta 2022. godine.

Putem ovoga poziva Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije pruža podršku u visini od 600.000 evra za unapređenje kvaliteta i održivosti socijalnih usluga dostupnih na lokalnom nivou, sa posebnom pažnjom usmerenom na osetljive grupe i to tokom perioda pojačanih potreba za ovim uslugama kao što su pandemija ili druga vanredna stanja.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju organizacije civilnog društva (OCD) registrovane u nekoj od 99 opština i gradova uključenih u realizaciju programa kao i lokalne samouprave (LSU) u partnerstvu sa predstavnicima civilnog sektora. Pojedinačni projekti u okviru ovoga poziva biće podržani  u iznosu od 10.000 do 30.000 evra, dok aktivnosti treba da budu usmerene na poboljšanjе postojećih ili uvođenjе inovativnih i/ili integrisanih socijalnih usluga kao i onih usluga za koje je utvrđeno da nedostaju tokom krize uzrokovane kovidom 19.

Socijalne usluge su ovim pozivom definisane kao različite javne usluge namenjene pružanju pomoći ugroženim grupama, starijim osobama, osobama sa invaliditetom, deci i mladima, ženama, pripadnicima i pripadnicama romske zajednice, a usluge koje prvenstveno podrazumevaju usluge socijalne zaštite, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu mogu da pružaju javne institucije i organizacije civilnog društva.

Više informacija o ovom pozivu, dokumentacija za prijavljivanje, kao i odgovori na najčešće postavljana pitanja dostupni su na internet stranici programa EU PRO Plus Javni poziv za unapređenje socijalnih usluga.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

*Aleksandrovac, Aleksinac, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bajina Bašta, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Crna Trava, Čačak, Čajetina, Ćićevac, Ćuprija, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Gadžin Han, Golubac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Leskovac, Loznica, Lučani, Ljig, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Negotin, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Pirot, Požarevac, Požega, Preševo, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Sjenica, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Topola, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ub, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja, Zaječar, Žabari, Žagubica, Žitorađa.

KOMENTARIŠI