Projekat snižavanja podzemnih voda: Nivo oboren već za 2.5m, investicija vredna 96...

Projekat snižavanja podzemnih voda: Nivo oboren već za 2.5m, investicija vredna 96 miliona dinara

Pored Starog Kostolca, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović sa saradnicima je obišao i radove na projektu snižavanja podzemnih voda starog korita reke Mlave koji će doneti i ekološku prihvatljivost.

Investicija koja će, kada se bude u konačnom obimu privela kraju doneti višestruku korist za probleme koje ima okolno stanovništvo, ali i ekologija ovoga kraja, svakako su i sanacioni radovi na zaštitnim i regulacionim objektima vodotoka drugog reda Stara Mlava i u zoni ugroženih područja Bubušinac, Maljurevac i Bradarac. U pitanju je linijski objekat dužine od oko 3,5 kilometara.

Foto: Urban City

– Zahvaljujući pomoći Grada Požarevca koji je imao sluha za ovaj problem i njihovim velikim angažovanjem ovaj projekat je ponovo pokrenut. Rok je 90 radnih dana a mi smo trenutno na 50 posto izvedenih radova. Pokazali su se već prvi efekti prethodne dve faze, zajedno sa ovom trećom a to je da smo u zoni ovih naselja oborili nivo podzemnih voda za nekih 2,5 metra. – kazao je Vuk Marković, ispred Vodoprivrede Požarevac odgovorni izvođač ovog gradilišta.

Foto: Urban City

Pored pomenutih efekta ovog projekta, gradonačelnik Spasović istakao je i odbranu od mogućih poplava, jer su meštanima ovog kraja još uvek u svežem sećanju katastrofalne posledice poplava iz 2014. godine.

Foto: Urban City

– Želeo bih još da naglasim da je ovo investicija koju finansira isključivo Grad Požarevac, jer se u javnosti moglo čuti da je neko drugi nosilac ovog projekta. Sa ovom fazom, ukupna investicija iznosi blizu 96 miliona dinara.

Foto: Urban City

Ono što je važno da naglasim je da ćemo u narednom periodu raditi na održavanju ovog sistema i već smo ove godine odvojili sredstva za završene radove, što će biti praksa i narednih godina. Više ne sme da se desi da dve ili tri decenije niko ne održava kanal. – izričit je bio gradonačelnik Spasović.

Foto: Urban City

KOMENTARIŠI