Projekat “Zaplovi Srbijom”, gradiće se marine i u Velikom Gradištu i Golupcu

Projekat “Zaplovi Srbijom”, gradiće se marine i u Velikom Gradištu i Golupcu

Foto: Urban City / B.P.

Projekat “Zaplovi Srbijom” podrazumeva izgradnju novih pristaništa i u njega je uloženo 28 mil EUR, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Cilj projekta je, kako se navodi na sajtu ministarstva, podsticanje razvoja vodnog saobraćaja i ukupan ekonomski razvoj zemlje.

– Gradiće se marine u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Kladovu i Somboru, radićemo u Banoštoru međunarodno putničko pristanište, kao što je nedavno otvoreno u Sremskoj Mitrovici, a upravo jedno završavamo u Šapcu – naglasio je Vesić.

On je naveo da postoje pontoni za linijski saobraćaj u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Somboru, zatim pontoni za kanalski saobraćaj u Novom Sadu, Somboru, Apatinu i Odžacima, te najavio nabavku šest eko čamaca.

– Sve ovo donosi nova radna mesta, razvoj turizma u Srbiji, izgradnju hotela, promociju gastronosmkih i turističkih potencijala,… Treba reći da u Srbiji imamo oko 10.000 plovila, a da bi ih bilo više i da bi se više koristile reke, moramo da im damo marine, pristaništa, pontone, pumpe na vodi u skladu sa svim standardima. Zato ćemo izgraditi novu Luku Beograd, za koju smo odredili lokaciju, radićemo još jednu luku za rasute terete u prestonici i na taj način ćemo pokazati kako ovaj segment može da se razvija u korist svih nas – poručio je on.

Prema njegovim rečima, biće više marina, pa će se značajnije uvećati obim vodnog saobraćaja, kako bi se obezbedio dalji razvoj, navedeno je na sajtu ministarstva.

– Imamo 1.680 kilometara plovnih puteva u zemlji, preko 610 kilometara kanalskih puteva, dve međunarodne i jednu međudržavnu reku. Sve to do sada nismo koristili. Ponašali smo se neodgovorno, kao da ih nemamo, izlivali smo u njih kanalizaciju, i još to radimo, ali sada radimo na projektima koji će to konačno sprečiti – ukazao je Vesić.

Kako je naglasio, ove godine se može očekivati obaranje rekorda po broju putnika.

– u rekordnoj 2019. godini zabeleženo je 1.542 pristajanja, tada se u Srbiji ukupno ukrcalo i iskrcalo više od 208.000 putnika, dok je prošle godine bilo 1.419 pristajanja sa oko 135.000 putnika istakao je on.

KOMENTARIŠI