PROMENE U ZDRAVSTVU: Do dva meseca bolovanja bez komisije

PROMENE U ZDRAVSTVU: Do dva meseca bolovanja bez komisije

Predlozi četiri zakona iz oblasti zdravstva naći će se u sredu pred poslanicima, a onaj o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti prednjače po važnosti. Ukoliko zakoni budu usvojeni, to će uticati i na građane i na lekare, a evo šta će se sve promeniti.

Ove izmene zakona pred poslanike u Skupštinu stigle su 9. januara ove godine, a ukoliko bi predlozi bili usvojeni, gotovo celokupan sistem zdravstvenog osiguranja bio bi znatno izmenjen. Poslanici će ih razmatrati u sredu.

Kako je najavljeno iz parlamenta, poslanici će na toj sednici razmatrati i izmene i dopune Zakona o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci, a na dnevnom redu naredne sednice biće i Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe.

Evo u kojim domenima zdravstva se mogu očekivati promene.

Poboljšanje položaja roditelja bolesne dece

Roditelji bolesne dece do sada su tokom bolovanja primali 65 odsto plate, a sada će nadoknada iznostiti svih 100 odsto, ukoliko na skupštinskoj sednici bude usvojen nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju. Položaj roditelja čiji mališani boluju od malignih, metaboličkih ili hroničnih oboljenja, biće poboljšan i u tom smislu da će oni moći uz svoju decu da budu sve do njihovog izlečenja ili do punoletstva deteta.

Ipak, pravo da odsustvuje s posla do 18. rođendana bolesnog deteta, roditelj će morati da obnavljana svakih šest meseci.

Duže bolovanje

Novim zakonom uređuju se pitanja koja se tiču bolovanja. Novina je da izabrani lekar utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 60 dana, umesto do 30 kako je sada u važećem zakonu. Međutim, ništa nije menjano kada je reč o tome ko će to bolovanje isplaćivati. I dalje će prvih 30 dana plaćati poslodavac, a od 31. dana bolovanje će isplaćivati RFZO.

Medicinska pomoć i bez zdravstvene knjižice

Prema sadašnjem zakonu, oni koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu imaju pravo samo na hitnu medicinsku pomoć. Međutim, predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da će građani bez zdravstvene knjižice moći da dobiju i palijativno zbrinjavanje (aktivna i svebuhvatna briga o pacijentima koji boluju od teških i neizlečivih bolesti). Takođe, biće im dostupne i obavezne vakcine i imaće pravo na imunizaciju i skrining preglede.

Nastavak teksta pročitajte OVDE.

KOMENTARIŠI