U Svečanim salonima gradskog zdanja u Požarevcu promovisana je knjiga „Derbi“ autora Dragiše Kovačevića u kojoj su obuhvaćeni svi do danas odigrani „večiti derbiji“.

Knjiga je autentični podsetnik na vremena koja su obeležila decenije odigranih derbija koje su iza nas. O knjizi su govorili autor Dragiša Kovačević, nekadašnji fudbaler i trener Crvene zvezde Zoran Filipović i nekadašnji fudbaler Partizana Dževad Prekazi.

Foto: Grad Požarevac

Na promociji su prisustvovali gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, članovi gradskog veća, nekadašnji akteri derbija rodom iz Požarevca Marjan Marković i Predrag Luka, kao i rukovodstvo i igrači FK Mladi Radnik i članovi KMF Požarevac. Na samom početku prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je rekao da su Svečani saloni okupili istinske ljubitelje sporta i pisane reči:

”Susret Partizana i Crvene zvezde tema je razgovora ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i u čitavom sportskom svetu jer ovaj susret gradskih rivala priznat je kao jedan od uzbudljivijih na planeti. Možda ne uvek po kvalitetu igre, ali uvek po količini emocija i strasti koji prate kako aktere na terenu, tako još više i na tribinama. Dakle, o Večitom derbiju pričamo svi, ali naš večerašnji gost, inače autor knjige, možda ima malo više prava na to od ostalih.

BANE SPASOVIĆ, Foto: Grad Požarevac

To je čovek u sportu i iz sporta i jedan od najprepoznatljivijih imena sportskog novinarstva koji je imao viziju da napravi prvu pravu sportsku televiziju u Srbiji. Sve do danas, čini mi se da nijedan domaći sportski kanal nije učinio ono što je učinio Dragiša, a to je da prenose velikih evropskih utakmica zameni pričama sa malih terena po čitavoj Srbiji.”

Foto: Grad Požarevac

Autor knjige Dragiša Kovačević je ovom prilikom rekao da ova knjiga sadrži njegova sećanja i anegdote, autentične priče koje su njemu, kao novinaru radija Studio B pričali akteri derbija. Pored igrača oba kluba u knjizi su zanimljive priče javnih ličnosti i njihova sećanja na svetkovinu srpskog fudbala.

Svoje utiske sa večitih derbija podelili su i gosti gospodina Kovačevića, Zoran Filipović i Dževad Prekazi, koji su se složili da je to praznik fudbala i jedan od najvećih rivaliteta u svetu.

KOMENTARIŠI