Prva akcija pokreta gorana krenula sa ČAČALICE

Prva akcija pokreta gorana krenula sa ČAČALICE

Pokret gorana Srbije je najstarija ekološka organizacija na Balkanu. Put gorana, dug više od pola veka, vodi kroz šumu nastalu na skoro 300 000 hektara goleti i više od 100 000 hektara visokorodnih livada i pašnjaka.

Prve akcije gorana počele su 1960. godine, posle osnivanja te ekološke organizacije u mestu Čačalica kod Požarevca.

Novica Milojković, predsednik Pokreta gorana Srbije, kaže za RTS da se pošumljavanje ‒ glavni cilj Pokreta ‒ danas obavlja drugačije: „Javna preduzeća i stručne službe se danas direktno bave pošumljavanjem jer je reč o teško pristupačnim terenima. Mi se bavimo pošumljavanjem, između ostalog, i tako što podelimo građanima sadnice, naročito stanovnicima seoskih područja, a ako je neophodno, pružamo pomoć i na terenu.”

Kako navodi, pošumljene površine danas krase dolinu Ibra, Vlasine, okolinu Kopaonika, Brusa…

Milojković kaže da je Pokret gorana uspeo da unapredi 94 000 hektara livada i oko 30 000 hektara parkova u gradovima.

gorani2-min

„Gorani nemaju članarinu ni knjižice. Nemamo problem da okupimo pripadnike potrebne za neku akciju ‒ možemo da okupimo i 50 000 i 100 000 dece iz cele Srbije kada je to potrebno”, kaže Milojković.

U akcijama gorana svake godine učestvuje oko 30 000 građana

U akcijama gorana svake godine učestvuje oko 30 000 građana. Kroz razne vidove saradnje gorani su prisutni u svim školama i gradovima Srbije.

Organizuju se izložbe, likovne kolonije, sabor gorana, radionice u prirodi, nagradni konkursi, akcije protiv bespravne seče drveća, eko-kampovi i škole.

U goranskim rasadnicima godišnje se proizvede oko tri miliona sadnica četinara, lišćara i ukrasnog šiblja.

„Trenutno je šumovitost Srbije 29,7 odsto a optimalna pošumljenost bila bi 41 posto. Naš cilj je da do 2050. godine, mada to zavisi od brojnih uslova, pošumljenost bude 37-38 odsto”, ističe Milojković.

Gorani Srbije su dobili brojne nagrade ‒ Zeleni list, Maslinovu granu, ali i najveće priznanje Ujedinjenih nacija iz Programa za čovekovu okolinu – diplomu „Pet stotina zaslužnih u svetu” sa zlatnom značkom.

gorani_01-min

KOMENTARIŠI