Prvi veliki kruzer uplovio kod Golubačke tvrđave

Prvi veliki kruzer uplovio kod Golubačke tvrđave

Do kraja aprila još četiri grupe stranih turista doći će do Golubačke tvrđave, a njima je omogućen ulaz do same kapije

Do pristana kod Golubačke tvrđave za Uskrs je doplovio prvi veliki rečni kruzer sa gostima iz inostranstva. Time se ta srednjovekovna građevina prvi put svrstala u međunarodne turističke destinacije, kažu u Golubačkoj tvrđavi.

Od kako je u januaru proglašena lučkim područjem, ovo je prvi put da regularni međunarodni saobraćaj na Dunavu ima i pristajanja kod Golubačke tvrđave, rekla je za Tanjug direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović.

Foto: Tvrđava Golubački Grad

Na brodu „River Beatris“ američke kompanije koji je 8. aprila pristao kod Golubačke tvrđave bilo je oko 100 turista, uglavnom Amerikanaca, od kojih je oko 70 izašlo na obalu, a Maksimovićeva očekuje da će dolazak velikih kruzera sada biti redovna pojava.

Ispričala je da je u trenutku dolaska prvog velikog kruzera na Uskrs bila snažna košava, ali da je kapetan sjajno obavio svoj posao, privezao brod i pristao, tako da je sve prošlo dobro.

Za prve strane turiste sa kruzera bio je pripremljen poseban program i priređena srednjovekovna dobrodošlica, tako da su, uz pratnju vodiča i glavnog tehnologa, mogli da degustiraju lokalno vino, domaći med, kozji sir i hleb napravljen u današnjim uslovima po starinskoj srednjovekovnoj recepturi.

„Za njih imamo degustaciju lokalnih proizvoda koji su postojali u srednjem veku jer Tvrđava je srednjovekovna i čitav naš program se zaniva na vezi srednjeg veka i današnjih uslova“, kaže Maksimovićeva.

Foto: Tvrđava Golubački Grad / facebook

Gostima je prikazan tradicionalni viteški običaj – pričešce pred boj sa hlebom i vinom pošto je, kako kaže Maksimovićeva, tvrđava poznata po vitezovima – ugarskim i srpskim i poljskim, odnosno evropskim, koji su se za nju borili.

„Napravili smo nešto što mi zovemo srednjovekovna dobrodošlica“, dodaje direktorka Makismović.

Isti brod američke kompanije, koji plovi od Linca do Vidina, u subotu će dovesti kod Golubačke tvrđave novu grupu turista.

Program putovanja predviđa ukrcavanje jedne grupe turista u Lincu i njihovo iskrcavanje u Vidinu, gde se potom ukrcava nova tura gostiju koja se uzvodno vraća do Linca.

Inače, na Golubačkoj tvrđavi od 2014. godine izvode se kompleksni konzervatorsko-restauratorski radovi uporedo sa arheološkim istraživanjima. Revitalizaciju Tvrđave finansira EU, a sprovodi i kofinansira Austrijska razvojna agencija.

Foto: Tvrđava Golubački Grad

Makismovićeva kaže da će kompletna Tvrđava za posetioce biti otvorena iduće godine. Najavila je da će spoljno utvrđenje biti otvoreno za strane posetioce do kraja aprila, a za domaće tokom maja ove godine

Do kraja aprila još četiri grupe stranih turista doći će do Golubačke tvrđave, a njima je omogućen ulaz do same kapije.

KOMENTARIŠI