PODELI
Foto: Pixabay // ilustracija

Pušenje može da učini ljude podložnijim ozbiljnim komplikacijama zbog infekcije novim koronavirusom, navode iz Evropske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U svojoj ažuriranoj proceni rizika prouzrokovanih koronavirusom SARS-Kov-2, ECDC u potencijalno najugroženiju grupu stavlja i pušače.

Pacijenti sa više od 70 godina i ljudi sa hroničnim zdravstvenim problemima, poput hipertenzije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, među najgroženijima su po pitanju obolevanja od Kovida-19, bolesti prouzrokovane novim koronavirusom.

Osim njih, prema dosadašnjim podacima pokazalo se da su pušači bilo kog uzrasta takođe podložniji disajnim komplikacijama prouzrokovanim bolešću, a ECDC savetuje da se i oni svrstaju u grupu potencijalno najugroženijih.

Evropska agencija citira studiju kineskih doktora, koji su na uzorku od 99 pacijenata utvrdili da akutni pušači imaju veći rizik da umru nego stare osobe.

Takođe, ECDC navodi i istraživanje Univerziteta Južne Karoline da je pušenje povezano sa većom aktivnošću enzima ACE2 u plućima, koji može da učini ljude podložnijim samom obolevanju od Kovida-19.

U odvojenom istraživanju objavljenom pre nekoliko nedelja, istraživači predvođeni Kang Džouom, sa Univerziteta Vestlejk u kineskom Hangdžouu, utvrdili su da novi koronavirus inficira ćelije preko receptora respiratornih ćelija – Angiotensin-konvertujući enzim 2 (ACE2).

Aktivnost ACE2 se takođe povećava sa starošću i određenim terapijama za hipertenziju.

KOMENTARIŠI