“PUTEVI” NADMUDRILI PREVARANTE: Vozači sa “praznim” TAG-om plaćali kešom samo za pređenu...

“PUTEVI” NADMUDRILI PREVARANTE: Vozači sa “praznim” TAG-om plaćali kešom samo za pređenu deonicu

Često se dešavalo da šoferi u toku dana prođu i po četiri puta kroz brzu traku i zbog "praznog" TAG-a plate kešom samo iznos za pređenu deonicu puta

Foto: Google maps printscreen

Mangupske fore vlasnika TAG uređaja za naplatu putarine više neće prolaziti i otežavati odgovornim vozačima prolazak kroz naplatne rampe. “Putevi Srbije” su odlučili da od 15. jula minimalna dopuna na naplatnoj rampi može biti 2.000 dinara. Time će osujetiti one vozače koji imaju uvek prazan TAG i svaki put koriste brzu traku, a plaćaju kešom samo jedan prolazak, pravdajući se da su ostali bez pretplate.

Često se dešavalo da šoferi u toku dana prođu i po četiri puta kroz brzu traku i zbog “praznog” TAG-a plate kešom samo iznos za pređenu deonicu puta. Time su stvarali gužve i potpuno obesmislili olakšice ljudima koji su odgovorno dopunjavali svoj kredit.

Odluka o podizanju minimalne uplate na samoj rampi je doneta, kako kažu u JP “Putevi Srbije”, da bi se svim učesnicima koji se opredele za plaćanje putarine elektronskim putem omogućio komforan prolazak bez zaustavljanja kroz naplatne stanice, kao i zbog učestalih postupaka pojedinih učesnika u saobraćaju koji na ENP kanalima dopunjavaju uređaje samo za iznos putarine.

Kako je navedeno, na taj način ti učesnici u saobraćaju izbegavaju eventualno čekanje na prolazima za manuelnu naplatu putarine i prave zastoje u protoku vozila.

Foto: Putevi Srbije

Ovim će ponovo korišćenje TAG-a za elektronsku naplatu putarine postati najbolji i najekonomičniji način prolaska kroz naplatnu rampu. Svako fizičko i pravno lice u Srbiji može za svoje vozilo, po ceni od 2.022 dinara bez PDV-a, da nabavi ovaj uređaj, jednostavnim potpisivanjem ugovora sa JP “Putevi Srbije” na nekom od prodajnih mesta (na primer poslovnice AMSS), distributerom TAG-ova.

Ovo ulaganje se veoma brzo isplati, i to ne samo zbog popusta prilikom “kupovine kredita” za elektronsku naplatu, već se ostvaruju i znatne uštede na gorivu koje se nemilice troši i nema višesatnog čekanja u redovima ispred naplatnih rampi. O uštedi vremena, kao i čuvanju nerava suvišno je i govoriti.

Vozači sa TAG uređajima, na posebno obeleženim trakama za elektronsku naplatu, prolaze bez čekanja i tako obilaze zastoje na naplatnim rampama.

Popusti prilikom kupovine kredita se kreću od četiri do 10 odsto u zavisnosti od visine uplate.

Na čeonim i većim bočnim naplatnim stanicama postoji najmanje jedan izdvojeni prolaz koji služi za elektronsku naplatu putarine. Na manjim bočnim naplatnim stanicama (tamo gde ne postoje uslovi za posebne ENP trake) moguće su kombinovana, manuelna i ENP naplata.

Najmanji iznos koji možete uplatiti je onaj koji vam je potreban za prolazak određenom deonicom, sem ukuliko dopunu ne vršite na naplatnim rampama.

U “Putevima Srbije” napominju da u zoni naplatne stanice nije moguće organizovati posebne prodajne punktove za ovu namenu iz bezbednosnih razloga, odnosno zabrane kretanja pešaka.

Foto: JP Putevi Srbije / Arhiva

Dopuna TAG uređaja može se izvršiti na 148 prodajnih mesta JP “Putevi Srbije” i ovlašćenih distributera, koja su raspoređena duž svih deonica auto-puta, na graničnim prelazima, kao i u većim gradovima u Srbiji.

Na tim prodajnim mestima dopuna se može izvršiti u bilo kom iznosu.

ŠTA JE ENP

Elektronska naplata putarine (ENP) je naplata bez fizičkog kontakta sa uređajem za čitanje.

Vozila prolaze ENP naplatnom saobraćajnom trakom kroz naplatnu rampu bez zaustavljanja i transakcija se izvodi automatski, između baterijom napunjenog transpondera (TAG), koji je smešten sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila i posebnog komunikacionog sistema kratkog dometa, uz pomoć antene instalirane na nadstrešnici iznad ENP naplatne saobraćajne trake.

KOMENTARIŠI