Po ideji pomoćnice gradonačelnika za prostorno planiranje Svetlane Milutinović, koja je i rukovodilac aktuelnog projekta. U radu je učestvovao i član Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Petrović.

prostorno-3Ova radionica okuplja studente iz pojedinih oblasti arhitekture koji imaju za cilj sagledavanje funkcionalno-prostornih potencijala sa aspekta savremene urbane rekonstrukcije u cilju pronalaženja održivog urbanističkog plana centralne gradske zone. Pored istraživanja lokacija i mogućih pravaca u kojimprostorno-2a bi se kretala gradska infrastruktura, značajan segment radionice je i istraživanje na temu kakve su preovlađujuće potrebe građana, kako bi i njihovi predlozi bili po meri stanovnika.

 

-Očekujemo mnogo idejnih rešenja jer imamo ljude iz različitih struka. Jutros smo imali predavanja iz istorije ovog kraja, geografije i drugih oblasti, kako bi oni koji su prvi put u Požarevcu mogli da steknu jedan opšti utisak o ovom gradu. Radićemo dosta i na terenu. prostorno-4Studenti i profesionalci će imati zadatak da posmatraju grad i da osete prave potrebe stanovnika. Na kraju radionice, u sredu popodne, biće prikazane njihove prezentacije na kojima ćemo videti kakva rešenja nam predlažu, kaže Svetlana Milutinović.

Nakon toga ćemo iz svega predloženog da isfiltriramo najbolje ideje koje će moći da se primene. Stidenti su angažovani volonterski, a njima će ovaj rad doneti određene bodove na studijama. Oni potpisuju sporazum sa Gradom da se njihove ideje mogu koristiti bez vremenskog ograničenja i naknade, izjavila je Milutinović.

– Najvažniji deo čitavog projekta je analiza. Mi analiziramo prostor onako kako smo naučeni na fakultetu, kao i grupe korisnika tog prostora od političkih struktura pa preko svih ljudi koji koriste taj prostor – stari, mladi, zaposleni, nezaposleni, roditelji, srednjoškolci i sve ostale grupe građana. NJihova mišljenja sabiramo na jednom mestu i odatle merimo koja će od naših ideja biti najbolja, kazao je arhitekta  Ivan Perić, mentor projekta.

prostorno-5Tokom trajanja Radionice, učesnike je posetio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović sa načelnicom Gradske uprave Suzanom Bulajić.

Nisam se dvoumio ni trenutka oko pružanja pomoći da se realizuje ovaj projekat savetnice Milutinović jer sam i sam okružen mladim stručnim ljudima, tako da sam uveren da ćemo mnoge vaše ideje implementirati u budućnosti u našem gradu. Želim vam puno uspeha i radujem se boravku najboljih mladih srpskih arhitekata u Požarevcu, rekao je gradonačelnik Spasović koji je još govorio o problemima planske izgradnje i komunalne infrastrukture sa kojima se susreće lokalna samouprava, rekao je gradonačelnik Spasović.

prostorno-6

Pored stručnog dela, koji čine predavanja iz različitih oblasti, predviđen je i rad na terenu. Zona koja se obilazi je od Centra za kulturu pa dijagonalno do Više tehničke škole. Na tom potesu ovi mladi stručnjaci na čelu sa Svetlanom Milutinović i ostalim predavačima će premeravati prostor, gledati, fotografisati ali i razgovarati sa Požarevljanima kako bi na licu mesta saznali njihova mišljenja o izgledu grada. Ovaj projekat će trajati do srede uveče kada se planira javna prezentacija rezultata, odnosno ideja koje je donelo ovo okupljanje.

 

 

 

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI