Radionica starih zanata i Izložba domaćih pita u Kostolcu

Radionica starih zanata i Izložba domaćih pita u Kostolcu

U subotu 24. avgusta, Udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma “Od knjige do duše” iz Kostolca, predstavilo je svojim sugrađanima “Radionicu starih zanata (tkanje, pletenje, heklanje, šivenje, drvodeljstvo), kao i “Izložbu domaćih pita, koje su deo projekta “Tragovima prošlosti – očuvanje kulturne tradicije kroz stare zanate i jela našeg kraja”.

Foto: Biblioteka Kostolac

Znanja i veštine starih zanata, prenose se sa generacije na generaciju, pružajući osećaj kontinuiteta koje zajednice, grupe i pojedinci, prepoznaju kao deo svog identiteta i kulturne baštine.

Recepti naših tradicionalnih jela, specifični za svaki kraj, prenose se već stotinama godina, sa kolena na koleno, i samim tim doprinose sveukupnom kulturnom značaju.
Ovim projektom Udruženje “Od knjige do duše” želi da sačuva od zaborava stare zanate i jela našeg kraja, kao i da zainteresuje svoje sugrađane da i sami rade na očuvanju i promovisanju svoje kulturne tradicije.

Foto: Biblioteka Kostolac

Obnova i očuvanje kulturno‐istorijskog nasleđa je obaveza i prema našoj prošlosti i budućnosti.

Udruženje „Od knjige do duše“ je nevladino, neprofitno udruženje, osnovano radi očuvanja i promocije kulture, nacionalne tradicije i običaja svog kraja. Udruženje je sastavljeno od entuzijasta i kreativaca, koji žele svojim radom i zalaganjem da pomognu u razvijanju i promovisanju zajednice u kojoj žive.

Projekat je realizovan uz podršku Gradske opštine Kostolac, Crkve Svetog Maksima Ispovednika, Kulturno umetničkom društve Kostolac i Kola srpskih sestara iz Požarevca, koje su tom prilikom i same predstavile svoje rukotvorine iz narodne tradicije.

KOMENTARIŠI