Radionica starih zanata u Osnovnoj školi u Kostolcu

Radionica starih zanata u Osnovnoj školi u Kostolcu

Udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma “Od knjige do duše” na poziv Učeničke zadruge “Mali rudari” iz Kostolca, održalo je u četvrtak, 17. oktobra radionicu starih zanata u Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” Kostolac.

Učenici su mogli kroz priču da se upoznaju sa starim zanatima i da vide, a i sami probaju, kako se nekada plelo, tkalo, heklalo, šilo i radilo sa drvetom.

Radionica je edukativnog karaktera i deo je projekta “Tragovima prošlosti – očuvanje kulturne tradicije kroz stare zanate i jela našeg kraja” podržanog od Gradske opštine Kostolac.

Udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“ je nevladino, neprofitno udruženje, osnovano radi očuvanja i promocije kulture, nacionalne tradicije i običaja svog kraja. Udruženje je sastavljeno od entuzijasta i kreativaca, koji žele svojim radom i zalaganjem da pomognu u razvijanju i promovisanju zajednice u kojoj žive.

U eri napredne tehnologije u Srbiji, neophodno je očuvati duh tradicionalnih zanata. Pojedini zanati zasnovani su na prastarom iskustvu staroslovenske kulture i danas se brojni majstori trude da određene zanate sačuvaju od zaborava. Ova aktivnost je više nego važna, s obzirom da tradicionalne zanatske alatke, proizvodi i različiti proizvodi zanatskih radionica, predstavljaju deo materijalne kulturne baštine, kao i svedočanstvo jednog vremena koje polako nestaje u sveopštoj modernizaciji.
Obnova i očuvanje kulturno‐istorijskog nasleđa je obaveza prema našoj prošlosti i budućnosti.

KOMENTARIŠI