Foto: Urban City // B.P.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović sa saradnicima posetio je Veliko Gradište i sastao se sa predsednikom opštine Draganom Milićem. Tom prilikom razgovarali su o nastavku saradnje na unapređenju putničkog vodnog saobraćaja u toj lokalnoj samoupravi.

Perović je istakao da je Agencija tokom ove godine uložila sredstva u izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Ramu. ,,Zajedno sa Vladom Srbije pokrenuli smo investicioni ciklus u izgradnju infrastrukture za vodni putnički saobraćaj. Otvaranjem međunarodnog putničkog pristaništa u Velikom Gradištu približićemo tvrđavu Ram turistima iz celog sveta i upotpuniti ponudu Donjeg Podunavlja. Naš cilj je da iskoristimo brojne mogućnosti Dunava ali i Save za dalje pospešivanje međunarodnog i domaćeg rečnog putničkog saobraćaja”, rekao je Perović.

Imajući u vidu da Agencija aktivno radi na razvoju marina u Srbiji, tema sastanka bila je i marina u Velikom Gradištu. Perović je kazao da je lokacija marine u neposrednoj blizini Srebrnog jezera perspektivna za razvoj nautike u ovom delu Srbije. Prema njegovim rečima, Agencija je u prethodnom periodu izradila potrebnu dokumentaciju za proglašenje lučkog područja marine u Velikom Gradištu. Dodao je da je Agencija, preko resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uputila inicijativu za donošenje uredbe o proglašenju ovog lučkog područja. Nakon usvajanja pomenutog dokumenta, pristupiće se daljoj realizaciji infrastrukturnog projekta marine, podvukao je Perović. Najavio je da Agencija započinje novi projekat „Zaplovi Srbijom“ u cilju podizanja svesti turista, poslovne javnosti i lokalnih samouprava o mogućnostima za razvoj nautike.

Predsednik opštine Dragan Milić naveo je da će saradnja sa Agencijom na izgradnji pristaništa i marine uvrstiti Veliko Gradište među atraktivne destinacije za plovidbu Dunavom. „Imajući u vidu broj poseta restauriranoj Ramskoj tvrđavi, puštanjem pristaništa u rad će i turisti koji pristižu Dunavom imati priliku da se upoznaju sa ponudom ovog kraja“, rekao je Milić.

Perović i Milić obišli su lokaciju planiranog međunarodnog pristaništa i zaključili da će ovaj infrastrukturni projekat značajno doprineti razvoju privrede i turizma u Velikom Gradištu.

1 KOMENTAR

  1. Ram je prelepa tvrđava. Na mene lično, ostavio je daleko moćniji utisak nego Golubac. Ali žao mi je što nema organizovanih putovanja Dunavom, sa posetom svih tvrđava recimo posle Novog Sada. Ovako, koliko sam našla, ima nekih varijanti da se dođe do Tekije, pa onda plovi Dunavom. Na kraju mi se više isplati da iznajmim auto kod “menadžer’-a, pa da se lepo vozam od jedne do druge i obiđem usput još mnogo toga. Super za neki produženi vikend.

KOMENTARIŠI