Raspisani beogradski izbori za 2. jun

Raspisani beogradski izbori za 2. jun

Foto: Urban City / B.P.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike za Skupštinu grada Beograda za 2. jun.

Sve političke stranke i koalicije je pozvala da se nadmeću u idejama i planovima i da u svakom trenutku, koliko god je to moguće, vode računa da izborna utakmica bude fer i korektna.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je njena zakonska obaveza bila da do danas raspiše beogradske izbore.

“Na zahtev opozicije i uz izričitu volju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića odlučili smo da ovi izbori treba da se održe u najkasnijem mogućem terminu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije“, navela je predsednica Narodne skupštine.

Brnabićeva je rekla da je vreme pre raspisivanja izbora iskoristila kako bi pokušala da pokrene dijalog i da kroz razgovor sa svim parlamentarnim političkim akterima učini baš sve, da ovi, kao i svi naredni izbori u Republici Srbiji, proteknu u najboljem mogućem redu u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

“Ja ponovo želim da iskoristim ovu priliku da naglasim da moja vrata ostaju otvorena za dijalog, ukoliko postoji bar malo želje da pokažemo građanima Republike Srbije, svim građanima Republike Srbije, bez obzira na lokalnu samoupravu, ali svim građanima Republike Srbije, da ipak nekada možemo i zajedno da radimo na stvarima koje su bitne za sve naše građane bez obzira na njihove političke afinitete i usmerenosti“, rekla je predsednica Narodne skupštine.

Poziv na fer i korektnu izbornu utakmicu

Ukazala je da je zajednička obaveza i dužnost da izbori proteknu u najboljem redu, u duhu poštovanja, tolerancije i demokratskih vrednosti.

“Zato pozivam sve političke stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da u svakom trenutku, koliko god je to moguće, vode računa da izborna utakmica bude fer i korektna. Pozivam takođe sve građane Beograda da izađu na izbore i da na taj dan koji je uvek praznik demokratije, svojim glasom pokažu kojim smerom Beograd treba da ide i kako da se razvija u budućnosti. Srećni izbori u Beogradu“, poručila je Ana Brnabić.

Ana Brnabić je ranije danas rekla da nema nikakvih mogućnosti da se datum izbora za Grad Beograd pomeri.

Predsedavajući Skupštini Grada Beograda Toma Fila saopštio je 3. marta pred praznom salom da nema kvoruma za održavanje sednice i da slede novi izbori.

Time će Beograđani drugi put za šest meseci izaći na izbore.

KOMENTARIŠI