FOTO: URBAN CITY / B.P. / ilustracija

U Srbiji se u aprilu ove godine u odnosu na isti mesec 2020. godine ubrzala privredna aktivnost, ali i inflacija koja je bila 1,1 odsto jer je rast tekućih potrošačkih cena bio najveći posle 2017. godine, saopštili su danas autori mesečnika “Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

U aprilu je inflacija u Srbiji medjugodišnje iznosila 2,8 odsto i približila se centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije od tri odsto, ispod koje je od maja 2019. godine.

“Na rast inflacije u aprilu najviše je uticalo poskupljenje svežeg povrća od 18,5 odsto, a poskupeli su i svi proizvodi iz potrošačke korpe, prehrambenih proizvodi 2,6 odsto, energija zbog poskupljenja motornog goriva 0,6 odsto, a toliko je poskupelo i iznajmljivanje stana”, navodi MAT.

Dodaje se da je Srbija u martu ove godine imala nižu medjugodišnju inflaciju od devet zemalja EU, a u aprilu od šest zemalja.

U martu ove godine višu medjugodišnje inflaciju od Srbije imale su Holandija (1,9 odsto), Nemačka (2), Austrija (2), Švedska (2,1), Češka (2,3) Luksemburg (2,5) Rumunija (2,5),  Madjarska (3,9) i Poljska (4,4).

U aprilu su, kako se navodi, Holandija, Nemačka i Austrija pridružile zemljama EU koje imaju nižu inflaciju od Srbije.

Višu inflaciju od Srbije u aprilu 2021. godine imale su Rumunija (2,7 odsto) Švedska (2,8) Češka (3,1), Luksemburg (3,3), Poljska (5,1) i Madjarska (5,2 odsto).

KOMENTARIŠI