Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji se ne smanjuje, a raste i broj pacijenata na respiratorima, navodi RTS.

Lekari upozoravaju da je pritisak na zdravstveni sistem ogroman i da će biti potrebni novi kapaciteti. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ponovo se svakodnevno održavaju konferencije za novinare Kriznog štaba, na kojima je najavljeno da su moguće i još restriktivnije mere.

Najviše obolelih je i dalje u Beogradu u kom su bolnički kapaciteti za lečenje koronavirusa skoro u potpunosti popunjeni pa se pacoijenti šalju u bolnice drugih gradova.

Kovid bolnica je postao i Institut za reumatologiju, a direktor te ustanove Nemanja Damjanov izjavio je jutros da će Institut primatiu srednje teške slučajeve.

“Nemamo uslove za respiratore, za najteže pacijente. Oni koji budu imali potrebe za tim, biće transportovani u druge bolnice”, rekao je Damjanov.

Prvi pacijenti biće primljeni čim stigne sva neophodna oprema, koja se očekuje tokom dana.

U bolnici u Čačku hospitalizovano je 137 pacijenata, a ozbiljnost situacije potvrđuju i činjenice da veliki broj njih ima teške upale pluća i teške kliničke slike. Prema poslednjim informacijama, u formiranom respiratornom centru trenutno je 12 pacijenata, od kojih je devetoro na respiratoru.

Samo juče u čačanskoj bolnici pregledano je 65 pacijenata, a veliki pritisak trpi prijemno-trijažna ambulanta pošto dolazi dosta pacijenata sa simptomima koronavirusa.

Prema poslednjim podacima, na području Moravičkog okruga od početka epidemije zabeleženo je 440 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 35 pacijenata Štab za vanredne situacije opštine Kovin doneo je niz strožih mera kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, a koje su na snazi od danas.

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba. Takođe, zabranjeno je i organizovanje svečanosti, proslava, svadbi, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Ograničen je rad ugostiteljskih objekata na vremenski period od 6.00 do 23.00, uz obavezu poštovanja zaštitnih mera i fizičke distance.

Kraljevo
 je donekle bilo pošteđeno u prvom piku epidemije, ali sada nije, javlja reporter RTS-a. Od posledica kovida-19 umrle su još dve osobe, pa je ukupan broj pacijenata koje su izgubile bitku sa bolešku porastao na 14.

Prema poslednjem izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, koronavirusom su zaražene još 34 osobe. Ukupno 385.

I u Kragujevcu su spremni da otvore privremenu bolnicu koja bi smestila lakše i asimptomatske slučajeve koronavirusa jer su tamošnji bolnički kapaciteti takođe skoro popunjeni. Krizni štab tog grada je odlučio da to bude učenički dom, koji će, kako ističu, biti potpuno dezinfikovan pre nego što se vrati u prvobitnu namenu.

KOMENTARIŠI