Rastu cene goriva: 300 dinara više za pun rezervoar

Rastu cene goriva: 300 dinara više za pun rezervoar

Foto: Pixabay // ilustracija

Od početka marta do danas, za otprilike mesec i po dana, cena goriva u Srbiji porasla je za 5 do 7 dinara po litru. To znači da vozači za pun rezervoar sada treba da izdvoje oko 300 dinara više.

Naftaši tvrde da je to posledica skoka cena sirove nafte na globalnom tržištu, ali ocenjuju i da u narednim nedeljama ne treba očekivati značajne oscilacije cena na pumpama. Pojedini poznavaoci prilika čak tvrde da bi, s obzirom na trenutna dešavanja na tržištu, realnije bilo očekivati određeno pojeftinjenje goriva, pošto se i nabavne cene kreću silaznom putanjom, piše “Blic Biznis” .
Litar bezolovnog benzina danas se kreće oko 150 dinara, dok je 8. marta koštao 145 dinara. Litar evrodizela košta 157 dinara, što je, takođe, oko 5 dinara više nego pre mesec dana. Kod aditiviranih goriva, ta razlika je i nešto veća, do 7 dinara.
Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne naftne kompanije u Srbiji, kaže za “Blic Biznis” da ne očekuje rast cena goriva u narednom periodu, s obzirom na kretanje cena sirove nafte na globalnom tržištu. On navodi da su naftaši već iskoristili priliku da u poslednjih mesec dana povećaju cene za 4-5 dinara, kada se očekivao i dalji rast vrednosti “crnog zlata”.
“Tada je nafta stigla do 70 dolara po barelu, ali se zatim vratila na 63. Ipak, cene na pumpama nisu vraćene na prethodni nivo. U Srbiji je određivanje cena i stvar konkurencije, jer je velikoprodajna nabavna cena čak i smanjena pre 15-20 dana”, navodi Atanacković, koji smatra da zato nema razloga da cene na pumpama ne budu i niže, ali dodaje da je Srbija očigledno “plitko tržište”.
Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za “Blic Biznis” da na cenu goriva u Srbiji utiče tržište, nacionalno, regionalno i globalno, i sve što te promene nose sa sobom.
“Posmatrajući kretanje cene benzina i dizela od početka 2020. do 5. aprila ove godine, vidi se da se cene smiruju i da će se zaustaviti na ovom nivou”, ocenjuje Mićović i dodaje da je pre dve nedelje prosečna maloprodajna cena benzina u odnosu na prethodnu sedmicu povećana je 0,29 dinara po litru, a dizela 0,06 din/l, dok su ta povećanja tokom marta bila i do 2 dinara po litru nedeljno.
Ističe da je i povećanje akcize na gorivo od 15. februara, koje je sa PDV-om bilo oko 1 dinar po litru, ugrađeno u maloprodajnu cenu.

KOMENTARIŠI