Foto: Pixabay

Akademija Filmske umetnosti i nauke razmatra mogućnost odlaganja ceremonije 93. dodele Oskara koja je zakazana za 28. februar 2021, prenosi „Varajeti“.

Izvori koji su progovorili pod uslovom zagarantovane anonimnosti, rekli su da je sve i dalje neizvesno.

„Ceremonija će verovatno biti odložena“, rekao je jedan od dobro informisanih izvora za Varajeti i upozorio da detalji, uključujući potencijalne nove datume, još nisu u potpunosti razmotreni ili formalno predloženi.

Istovremeno, drugi izvor kaže da je datum održavanja trenutno nepromenjen.

Kada su u aprilu najavljene nove privremene promene pravila za dobijanje Oskara zbog epidemije koronavirusa, predsednik Akademije Dejvid Rubin rekao je da je prerano da se zna kako bi se prenos dodele Oskara 2021. mogao promeniti usled pandemije.

„Nemoguće je da se zna šta će se dešavati. Znamo da želimo da proslavljamo filmska ostvarenja, ali ne znamo u kojoj će to tačno biti formi“, istakao je Rubin tom prilikom.

Prema uobičajenim pravilima, film mora da ima sedmodnevnu ekranizaciju u bioskopima u Los Anđelesu da bi se kvalifikovao za dobijanje nagrade Oskar.

Ipak, za ovu godinu, filmovi koji su digitalno objavljeni mogu da se kvalifikuju ukoliko je studio prvobitno planirao bioskopsko prikazivanje.

„Mislim da svi saosećaju sa režiserima i tu smo da podržimo naše članove i filmsku zajednicu. Ima smisla kada zapravo ne znamo šta će se događati u pogledu raspoloživosti bioskopskog prikazivanja… Moramo da napravimo izuzetke samo za ovu godinu i za to vreme kada bioskopi nisu otvoreni, tako da se velika filmska dela ipak mogu videti i proslaviti“, rekao je Rubin.

Nove promene pravila podrazumevaju i omogućavanje da se ekranizacije kvalifikovane za Oskara održavaju u Njujorku, Čikagu, Majamiju, Atlanti i drugim delovima umesto, kao što je bio slučaj do sad, samo u Los Anđelesu.

Akademija je odbila da komentariše nove navode i i dalje nije jasno da li će odlaganje Oskara takođe značiti da će Akademija dozvoliti filmovima koji su objavljeni nakon isteka roka da se kvalifikuju za Oskara 2021. godine.

KOMENTARIŠI