Za sada nema informacija da li ima povređenih državljana Srbije u zemljotresu koji je pogodio Tursku, izjavio je ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković.

Ambasador Marković je naveo da se državljani Srbije nisu obraćali našoj ambasadi za pomoć.

Marković je rekao da će saradnici ambasade pozvati državljane Srbije koji žive u pogođenom području da provere kako su, ali je dodao da na tom području živi mali broj državljana Srbije – njih 20 do 30.

Prema njegovim rečima, zemljotres se nije osetio u Ankari.

Više od 580 osoba stradalo je u zemljotresu jačine 7,9 jednica Rihterove skale, koji je pogodio deo Turske u blizini granice sa Sirijom. Broj žrtava nije konačan. Srušeno je 140 zgrada.

Epicentar zemljotresa koji se osetio čak i u Kairu, imao je epicentar severno od turskog grada Gazijantep u području na oko 90 kilometara od granice sa Sirijom.

Potres je pogodio 10 pokrajina, a osetio se i u Ankari i drugim turskim gradovima.

Nakon tog razornog potresa usledilo je osam naknadnih.

U gradu Dijarbakiru, srušio se tržni centar.

Potres se osetio i u Damasku, kao i u Libanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodicama nastradalih u jakom zemljotresu, kao i narodu Turske i predsedniku Redžepu Taipu Erdoganu, a povređenima poželeo brz oporavak.

Saučešće je izrazila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Šta god mi možemo da pomognemo, uvek smo tu u takvim situacijama”, rekla je za RTS Ana Brnabić i navela da će se ovim povodom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić čuti sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

KOMENTARIŠI