Strahovita superćelijska oluja zahvatila je oko 19 časova zapadne delove Srbije.

Jak vetar koji je podigao prašinu u Požarevcu počeo je da nosi sve pred sobom oko 20.30h. Zatim je usledila grmljavina praćena olujnim vetrom i pljuskovima.

Oko 20.45h palo je i drvo u Jug Bogdanovoj ulici. Ulica je neprohodna u momentu nastajanja ovog teksta.

Drvo palo u Jug Bogdanovoj, Foto: Lazar V.

Oko 20.52h na nekoliko sekundi nestaja je i struja u Požarevcu.

Oko 21.15h oluja sa pljuskovima i jakom grmljavinom još jače se obrušila na Požarevac.

Na snazi najstrože crveno upozorenje.

Delovi Vojvodine i Beograda su bez električne energije, a oluja je napravila štetu u više mesta. Privremeno je zatvoren aerodrom “Nikola Tesla”. Kako je najavio RHMZ, nevreme se premešta na istok zemlje.

Na ovom području, dodaju, mogu se očekivati kratkotrajno veoma intenzivni pljuskovi, krupan grad, jaka grmljavina, ali i olujni i orkanski udari vetra koji mogu pričiniti značajnu materijalnu štetu, ugrožavajući takođe bezbednost ljudi i životinja.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije iz olujnog nevremena koje je pogodilo u večernjim časovima Srbiju spasili su 15 osoba.

Destoro ljudi, među kojima je bilo petoro dece, vatrogasci su spasili iz šume u Beočinu u naselju Dunav, a jedna žena je spasena u Begeču iz automobila.

Iz čamca na koji je palo drvo na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu vatrogasci su spasili čoveka, dok su kragujevački vatrogasci-spasioci spasili tri osobe.

Zbog velikog nevremena, padavina i olujnog vetra tokom večeri, na pojedinim prugama u Srbiji došlo je do problema u napajanju kontaktne mreže iznad koloseka strujom i pada drveća na kolosek, što je prouzrokovalo teškoće u funkcionisanju železničkog saobraćaja na nekim deonicama, saopštilo je preduzeće “Infrastrukture železnice Srbije”.

Kako navode, stručne službe i dežurni timovi su svi na terenu i rade na otklanjanju posledica nevremena na pojedinim prugama u što kraćem roku i stvaranju uslova za što brže ponovno uspostavljanje redovnog železničkog saobraćaja.

“Tokom večeri, usled velikog nevremena, zbog nestanka napona u kontaktnoj mreži iznad koloseka problema je bilo u funkiconisanju železničkog saobraćaja na deonici barske pruge između Resnika i Ražane, zatim između Kraljeva i Požege, kao i na delu pruge Kukujevci – Šid – državna granica”, navodi se.

“Zbog pada drveta na kolosek privremeno je za saobraćaj vozova bio zatvoren deo pruge Štitar – Lešnica. Zbog nevremena je nestao napon u kontaktnoj mreži i na pruzi Novi Sad Ranžirna – Novi Sad, a saobraćaj između Novog Sada i Petrovaradina odvija se po jednom koloseku. Bez napona su od 20.05 do 20.17 sati bili i levi kolosek pruge Zemun – Novi Beograd, kao i železnička stanica Beograd Centar, a problema u napajanju kontaktne mreže iznad koloseka strujom ima i na prugama Beogradskog železničkog čvora”, dodaje se u saopštenju.

Dežurne ekipe “Infrastrukture železnice Srbije” uspevaju da u izuzetno kratkim rokovima otklone posledice nevremena i u kratkim rokovima pruge ponovo osposobe za saobraćaj. Ekipe će i tokom noći nastaviti da dežuraju, kako bi što pre mogle da reaguju i otklanjaju posledice nevremena na pojedinim prugama u Srbiji, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARIŠI