Zbog toga su naučnici izumeli prsluke od savitljivog laganog materijala koji bi mogli da reše problem gama talasa dok se spremamo za naseljavanje Meseca, Marsa ili nekih udaljenijih planeta.

Svemirski vakuum pun je smrtonosnih delića radijacije: kosmički i gama zraci sa Sunca i još udaljenijih svemirskih tela. Razređena atmosfesa Marsa i Meseca neće moći da pruže zaštitu potencijalnim budućim naseljenicima.

Zbog toga je štit od radijacije od ključne važnosti za bilo kakvu nadu u kolonizaciju planeta.

Izraelska kompanija pod nazivom “StemRad” u to ime napravila je štit od radijacije “AstroRad”.

“Od najgoreg mogućeg scenarija kao što je nuklearna katastrofa, do najboljeg što je hodanje ljudi po Marsu, mi nudimo najbolju moguću zaštitu od radijacije”, kaže Gidion Voterman iz firme “Stemrad.”

Dizajn prsluka je osmišljen tako da služi za zaštitu najvažnijih ljudskih tkiva, pogotovo matičnih ćelija, od štetne radijacije.

astronaut 02

Prsluk će biti stavljen na probu 2018. kada će biti poslat u svemir na probnom letu NASA-ine svemirske letelice Orion oko Meseca. On će pružiti istu zaštitu kao i skloništa napravljen u svemirskoj letelici Orion, ističe proizvodni tim.

“Sudeći prema našim simulacijma, sigurni smo da radi, ali da bismo bili 100 posto sigurni poslaćemo ovaj u istraživačku misiju što je sledeće NASA-ino lansiranje svemirske kapsule Orion”, kaže Oren Milsten iz “Stemrada.”

Prsluk je napravljen od male, lagane i savitljive strukture nalik saću i svaki primerak će biti posebno dizajniran. I ovaj projekat je deo NASA-inog većeg plana da pošalje ljudsku misiju na Mars tokom 2030-ih godina.

KOMENTARIŠI