Rekorder jurio 180 kilometara na sat! Čak 3.124 vozača prekoračila brzinu od...

Rekorder jurio 180 kilometara na sat! Čak 3.124 vozača prekoračila brzinu od 120 km/h za 24h!

Merenjem brzine na naplatnoj rampi ustanovljeno da je čak 3.124 vozača prekoračila brzinu od 120 km/h.

Da je počela naplata kazni za vozače koji su prekoračili dozvoljenu brzinu na koridorima od 120 kilometara na čas, u toku jednog dana moralo bi da je plati čak 3.124 vozača! Od 19 časova 31. jula do 1. avgusta u ponoć, kroz naplatnu stanicu “Beograd” prošlo je 21.721 vozilo, a gotovo svaki sedmi šofer je “dodao” gas mimo propisa. Preko 180 kilometara na čas išao je jedan vozač, a veću brzinu od 170 kilometara na čas “razvilo” je njih četvoro.

Od oko 20.000 vozila prvog dana merenja, srednju brzinu od 120 kilometara na čas prekoračilo je 14,4 odsto vozila – rekao je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Boban Milinković. – Većina tih vozila bila je u opsegu od 121 do 130 kilometara na čas, tako da je brzinu od 130 kilometara na čas prekoračilo samo 5,9 odsto od ukupnog broja vozila koja su prošla kroz naplatnu stanicu. Najveća srednja brzina iznosila je 180 kilometara na čas.

Vozači koji prekorače brzinu zasada dobijaju samo “opomenu” na priznanici, odnosno fiskalnom računu o plaćenoj putarini, a od jeseni će za ove prestupe biti kažnjeni na licu mesta ili će im prijava o prekoračenju s fotografijom biti poslata na kućnu adresu.

Ovakav način sankcionisanja predviđa Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji propisuje da vozač može biti kažnjen ukoliko je prekoračio srednju brzinu.

“Putevi Srbije” su, u saradnji sa MUP, unapredili sistem naplate putarine, tako da, pored svoje osnovne funkcije, sistem može da dostavi i precizne podatke o vremenu pojavljivanja vozila na ulaznoj i izlaznoj naplatnoj stanici. Na osnovu tih podataka računa se vreme za koje je vozilo prešlo udaljenost između naplatnih stanica, odnosno srednja brzina vozila, koja će biti odštampana na fiskalnom računu prilikom plaćanja putarine.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije ističe da tolerancija prekoračenja brzine nije propisana zakonom i da svaki vozač koji vozi brže od 120 kilometara na sat čini prekršaj.

NIJE LAKO SA STRANCIMA

Zasada se razmatraju tri mogućnosti kada je u pitanju sankcionisanje vozila sa stranim tablicama. Jedna od njih je da im se kazna naplati na granici. Druga solucija je da im patrola saobraćajne policije naplati kaznu na naplatnoj rampi, a treća je da se putem bilateralnih sporazuma, odnosno razmene podataka sa državom u kojoj je vozilo registrovano, sankcioniše prekršilac.

KOMENTARIŠI