Remonti u TE „Kostolac A“: Radovi počinju krajem maja

Remonti u TE „Kostolac A“: Radovi počinju krajem maja

Foto: Energija Kostolac

Prvo počinje remont „jedinice“, a potom i „dvojke“, i očekuje se da će oba bloka ponovo biti na mreži krajem jula, kako bi u narednim mesecima mogli pouzdano da rade.

U očekivanju konačne odluke o revitalizaciji najstarijih blokova u Kostolcu, energetičari se i ove godine pripremaju za još jednu redovnu remontnu sezonu. Ovogogodišnja remontna sezona u TE „Kostolac A“, prema planu, trebalo bi da počne krajem maja, kada je predviđeno da blok 1, snage 100 megavata, prestane sa proizvodnjom električne energije da bi se ovaj termokapacitet remontovao. Međutim, oni praktično na tome već rade, jer je potrebno da se završe priprema, javne nabavke za rezervne delove i izvršioce radova.

– Konkretno, remont bloka 1 počeće 23. maja, a njegova sinhronizacija na mrežu planirana je za 26. jun – kaže Zoran Predić, glavni inženjer održavanja TE „Kostolac A“. – Pored standardnih remonta, u ovoj godini biće urađeni i nestandardni poslovi. U okviru remonta turbogeneratorskog postrojenja biće zamenjen deo kondenzatorskih cevi, kao i redukciono-rashladnih stanica i remont turbine K-100-90-6. Remont kotlovskog postrojenja obuhvatiće zamenu cevnog zagrejača vazduha, dok će se u elektroenergetskom postrojenju obaviti rekonstrukcija prvih zona elektrofiltera. U MRU postrojenju je predviđena ugradnja dve tračne vage za ugalj.

Blok 2, snage 210 megavata, krenuće u remont desetak dana posle odlaska u remont bloka 1. Predviđeno je da remont počne 7. juna i traje do 26. jula.

– Remont turbogeneratorskog postrojenja bloka 2 obuhvatiće remont turbine K-200-130-3 i zamenu lopatica na rotoru niskog pritiska turbine u zadnjem redu. Na kotlovskom postrojenju uradićemo standardan remont. Na elektroenergetskom postrojenju je planirana rekonstrukcija prvih zona elektrofiltera, premotavanje statora rashladne pumpe i preklinjavanje statora generatora, kao i rekonstrukcija hlađenja blok-transformatora 3T.

Remont MRU postrojenja obuhvatiće i ugradnju turbinskog regulatora i ugradnju tračne vage za ugalj, kao i revitalizaciju upravljanja sistemom za filtriranje rashladne vode.

– Remont zajedničkih postrojenja obuhvatiće dopremu uglja, revitalizaciju mašinske opreme na oba bagera, montažu dva detektora metala i zamenu servera upravljačkog sistema. Izmenjivačko-pumpna stanica za grejanje planirana je za vizuelizaciju procesa proizvodnje. U okviru postrojenja za transport pepela i šljake uradiće se rekonstrukcija prikupljanja i transporta šljake. Sve u svemu, blokovi će se u letnjem remontu u znatnoj meri osvežiti za rad u narednim mesecima – rekao je Zoran Predić.

KOMENTARIŠI