Remonti u TE „Kostolac A“: Uveliko traju pripreme

Remonti u TE „Kostolac A“: Uveliko traju pripreme

Foto: Energija Kostolac

Remont bloka A1 ove godine trajaće oko dva meseca.

Pripreme za ovogodišnju remontnu sezonu u TE „Kostolac A“, koja će početi u junu, uveliko traju ugovaranjem usluga i nabavkom delova i opreme. Kod velikog broja javnih nabavki ponude su otvorene, a do kraja marta i u prvoj polovini aprila trebalo bi da se završi taj deo priprema za remont blokova A1 i A2.

− Blok A2, snage 210 MW, biće u remontu 29 kalendarskih dana – rekao je Branko Cvejić, glavni inženjer sektora održavanja TE „Kostolac A“.

On dodaje da se radi standardni remont i otklanjanje svih neispravnosti koje nisu mogle da se otklone u zastoju bloka tokom godine, a utiču na pouzdanost pogona i rad postrojenja u projektovanom režimu.

Remont bloka A1 ove godine trajaće oko dva meseca, odnosno do druge polovine avgusta, kada je planirana njegova sinhronizacija na elektroenergetsku mrežu.

− Blok A1 od 100 MW ove godine biće u remontu od polovine juna i trajaće 65 kalendarskih dana. Uradićemo kapitalni remont turbine visokog pritiska i zamenu dela kućišta cilindra niskog pritiska. Na preostalom delu turbogeneratorskog postrojenja radi se mahom standardni remont. Na ostalim postrojenjima, kotlovskom, elektro postrojenju i merno-regulacionoj opremi, radi se standardni remont i otklanjanje svih neispravnosti koje nisu mogle da se otklone u zastoju bloka tokom godine – rekao je Cvejić.

Remont zajedničkih postrojenja, kao što su sistemi drobilana ili sistemi za odvoz pepela i šljake, proizvodnju i isporuku demi-vode, u najvećem obimu radiće se kada je remont bloka A2. Na zajedničkom postrojenju radiće se standardni remont.

KOMENTARIŠI