Remontna sezona na PK „Drmno“: Za tri meseca remontovana tri jalovinska sistema

Remontna sezona na PK „Drmno“: Za tri meseca remontovana tri jalovinska sistema

IV BTO SISTEM, Foto: Energija Kostolac

Za tri meseca remontnih radova, od februara do maja, na Površinskom kopu „Drmno“ remontovani su šesti i drugi, a u toku je i remont trećeg jalovinskog sistema. Prvi rezultati urađenih opravki vidljivi su u povećanju proizvodnje otkrivke već tokom aprila.

Dragan Radosavljević, glavni inženjer mašinskog održavanja, kaže da su u tom periodu obavljeni mnogi poslovi na tekućem i remontnom održavanju rudarske mehanizacije.

– Remontnu sezonu otvorio je šesti BTO sistem, jedan od novijih sistema što se tiče vremena eksploatacije. Prošle godine na njemu je otklonjen nedostatak s podmazivanjem potpornih točkova na odlagaču 6. Na transporterima servisirana su sva četiri reduktora čiji rezultati nisu imali zadovoljavajući dijagnostički izveštaj. Na bageru SRs2000.32(3) urađen je veliki zahvat zamene aksijalnog ležaja gornje gradnje i zamena venca zupčanika okreta gornje gradnje. Paralelno s tim, obaljen je i čitav niz drugih poslova manje složenosti.

DRAGAN RADOSAVLJEVIĆ, Foto: Energija Kostolac

Govoreći o nastavku remontnih radova, Radosavljević je naveo da je drugi u remont ušao četvrti BTO sistem.

– Na bageru SRs1300 urađen je kapitalni zahvat zamene radnog točka i očekuje se visoka pouzdanost bagera. Treba istaći da je to jedan od najstarijih sistema koji je preseljen s kopa „Ćirikovac“ 2003. godine – naglasio je Radosavljević.

Počeo je i remont drugog BTO sistema bagera SRs-2000.28/3, za koji je planirano 67 kalendarskih dana. Glavni poslovi su na podizanju gornje gradnje, podlivanju i zameni aksijalnog ležaja.

Foto: Energija Kostolac

-Paralelno sa zamenom aksijalnog ležaja radiće se na kontroli i sanaciji radnog točka, takođe i na reduktoru radnog točka, kao i svi ostali poslovi prema već pripremljenim defektažnim listama – objašnjava Radosavljević.

Održavanje mašina na kopu „Drmno“ u prethodnom periodu, ističe Radosavljević, bilo je vrlo komplikovano zbog nedovoljno rezervnih delova, mehanizacije i radne snage, a uslovljeno dinamikom javnih nabavki.

STENE U ETAŽI, Foto: Energija Kostolac

– I pored toga, zahvaljujući većem angažovanju zaposlenih, prevazilaženi su problemi. U narednom periodu treba raditi na otklanjanju tih poteškoća–rekao je Radosavljević.

Za remontovanje tokom leta predstoje još tri BTO sistema i kompletna proizvodna linija na uglju, za šta se treba pripremiti na vreme. Za pojedine mašine, koje su stare 40 godina, kao što je bager 8 na ugljenom sistemu, rezervni delovi se ne mogu nabaviti. Ostaje da se s domaćom mašinogradnjom obezbede oni najvažniji delovi ili da se urade rekonstrukcije na mašinama.

KOMENTARIŠI