Čuveni Renault 4, koji je reklamiran kao “mali div” i “pobednik vremena”, pojavio se 1961, a proizvodio se do 1993. godine.

Renault će čitavu 2021. godinu posvetiti svom legendarnom modelu R4, koji se tokom nešto više od tri decenije prodao u 8.135.424 primeraka.

Čuvena “četvorka” je bila toliko popularna da se prodavala u preko 100 zemalja sveta i u međuvremenu postala prava pop ikona.

Renault 4 predstavljen je na Salonu automobila u Parizu davne 1961. godine, zamenivši tada veoma popularni model “4CV”.

Prvi motor koji se ugrađivao u četvorku bio je u to vreme u proseku klase kojoj je Renault 4 tada pripadao, dok je danas po proseku snage u kategoriji malo jačih skutera.

Prvu verziju je pokretao prastari četvorocilindraš zapremine 747 kubika koji je razvijao svega 19 kW (26 KS). Snagu je prenosio na prednje točkove preko trostepenog manuelnog menjača.

Inače, ručica menjača u “kišobran” stilu nalazila se na komandnoj tabli i oni koji su je koristili o njoj imaju samo reči hvale. Vremenom, agregat je “porastao” na 956 kubika i 25 kW (34KS).

Najveći motor zapremine 1108 kubika razvijao je takođe 25 kW (34 KS), ali uz nešto veći obrtni moment.

Takođe, uz veće i jače agregate došao je i menjač sa četiri stepena prenosa.

Zanimljivo je da se ovaj francuski auto u bivšoj Jugoslaviji proizvodio u čak dve fabrike. Prvo u Litostroju, a onda u IMV-u, sve do prestanka prizvodnje.

Naziv “mali div” po kome je poznat bio je u stvari reklamni slogan jedne od naših fabrika.

Inače, Renault je početkom godine najavio da će obnoviti “četvorku”, ali kao potpuno novi, savremeno dizajnirani model na struju.

KOMENTARIŠI